Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Εκλογή μουφτή στη Θράκη και τεμένη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη θέλει ο Νταβούτογλου για τη Σχολή της Χάλκης

Θέματα, όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk σχετικά με τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα όπου ο ιερέας μια θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν, για να τους διευκολύνουμε» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Πριν από μερικά χρόνια, με οδηγία του πρωθυπουργού μας, δόθηκε η άδεια για να παίρνουν την τουρκική ιθαγένεια ιερείς ξένης ιθαγένειας, έτσι ώστε να μετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η Ιερά Σύνοδος», προσέθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Υπογράμμισε μεν ότι η Αγκυρα «δεν προσεγγίζει το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας» αλλά στη συνέχεια τόνισε: «Εάν στην Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

ΤΑ ΝΕΑ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...