Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Βίαια επεισόδια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη

Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκανε η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζεται η διαμαρτυρία πολιτών στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Ευρεία χρήση δακρυγόνων έκανε η τουρκική αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στην Άγκυρα, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φαίνονται να εξαπλώνονται μετά τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι νεαρής ηλικίας και αποτελούν μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, και αρχικά σχεδίαζαν να διαδηλώσουν εναντίον της νομοθεσίας απαγόρευσης του αλκοόλ, ωστόσο η διαμαρτυρία πήρε άλλη τροπή όταν άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών εναντίον χιλιάδων πολιτών οι οποίοι παραμένουν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για το σχέδιο ισοπέδωσης του πάρκου της πλατείας με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων και ενός ξενοδοχείου.

Πολλοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, και μια Αιγύπτια τουρίστρια. Επίσης, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί θανάσιμου τραυματισμού ενός άνδρα ο οποίος σε βίντεο που αναρτήθηκε σε τουρκική ιστοσελίδα φαίνεται να δέχεται «ριπή» από κανόνι νερού στο κεφάλι.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...