Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ποινή φυλάκισης ενός χρόνου σε μπλόγκερ στην Τουρκία για βλασφημία


Εκδηλη η αντίφαση στην Τουρκία με την αφίσα προώθησης της υποψηφιότητας της χώρας για την Ολυμπιάδα να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καθημερινό κόσμο, όπως η κοσμικότητα και η ανεξιθρησκεία του επίσημου κράτους με τις βαριές καταδίκες των δικαστηρίων για προσβολή του Μωάμεθ.
Δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε συγγραφέα τουρκοαρμενικής καταγωγής σε φυλάκιση περίπου ενός χρόνου για προσβολή στον προφήτη Μωάμεθ μέσω του blog του, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου μια παρόμοια υπόθεση προκάλεσε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο Σεβάν Νισανγιάν, ο οποίος είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και διαχειριστής ενός blog, πάνω στην «ιστορία, θρησκεία και (λίγο)πολιτική», όπως γράφει, δημοσίευσε ένα προσβλητικό σύνδεσμο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στο κείμενο που συνόδευε τον σύνδεσμο αναγραφόταν: «Ας μοιραστούμε το άρθρο για το οποίο επήλθε δικάσιμος απόφαση 13,5 μηνών από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για την προσβολή θρησκευτικών μπλα μπλα μπλα».

Ο Νισανγιάν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 45 ημερών για μια ανάρτηση πέρσι σε ένα blog με τίτλο «Η ρητορεία μίσους πρέπει να καταπολεμηθεί».

Στο κείμενο που ανάρτησε έγραφε: «Δεν είναι ρητορεία μίσους να κοροϊδεύει κάποιος έναν Άραβα αρχηγό, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε επικοινωνία με τον Αλλάχ, πριν από εκατοντάδες χρόνια και προσέλαβε τα ανάλογα πολιτικά, οικονομικά και σεξουαλικά οφέλη. Πρόκειται για μια δοκιμασία της ελευθερίας της έκφρασης σε ένα σχεδόν νηπιακό επίπεδο».

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ποινή δεν μπορεί να εξαγοραστεί με χρηματική εγγύηση, αλλά ότι ο Νισανγιάν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...