Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

«Αμνηστία Πλούτου» στην Τουρκία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων


Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες το βράδυ νομοσχέδιο που παραχωρεί «αμνηστία πλούτου» με στόχο τον επαναπατρισμό καταθέσεων που εύποροι Τούρκοι διατηρούν στο εξωτερικό, χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις και πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι Τούρκοι θα καταβάλουν μόλις 2% επί των καταθέσεών τους, αντί του 30%-40% που ίσχυε πριν από την ψήφιση της «αμνηστίας».

Θα αποφύγουν επίσης την έρευνα για το αν τα κεφάλαια αποκτήθηκαν στην Τουρκία και παρανόμως έχουν κατατεθεί στο εξωτερικό.

Για να επωφεληθούν από την αμνηστία, πάντως, οι τούρκοι ιδιώτες ή επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα κεφάλαιά τους πριν από το τέλος του Ιουλίου.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε πρόγραμμα αμνηστίας και το 2009 για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επιτυγχάνοντας τον επαναπατρισμό 50 δισεκατομμυρίων λιρών (28 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ισχύουσες σήμερα ισοτιμίες).

Το 2011, η Τουρκία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη, με 8,5% ανάπτυξη, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο 2,2% τον περασμένο χρόνο και η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει την ανάκαμψη πριν από την έναρξη του εκλογικού κύκλου το επόμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...