Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Μπαγίς: Η Τουρκία θα ηγεμονεύσει στην Ευρώπη


Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και… πολιτικό παιδί του Ταγίπ Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς, τείνει να περάσει στην Ιστορία ως εκείνος που φαντασιώνεται την παλιννόστηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, περισσότερο από κάθε άλλον σύγχρονο πολιτικό της γειτονικής χώρας. Ακόμη και από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, και θεωρητικό του νεο-οθωμανισμού.

Ο Μπαγίς, ο οποίος πολύ πρόσφατα σχεδόν… τράβηξε το αυτί των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα ενώ βρισκόταν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καλώντας την Ουάσινγκτον να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία για να γκρεμίσει από την εξουσία τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ανεξαρτήτως του αν έχει επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών από τον κυβερνητικό στρατό της Δαμασκού, μίλησε σήμερα για τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία φυσικά δεν ανήκει στην Ευρώπη, καθώς μέχρι σήμερα μια σειρά από ηγέτες, με τελευταίον τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, είχαν βάλει φρένο στις φιλοδοξίες της Άγκυρας να εγκαταλείψει το χάος της Ανατολής, για τον πολιτισμό της Δύσης. Προσπαθεί ωστόσο να προωθήσει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητά της, εκμεταλλευόμενη τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της, λόγω και της εύνοιας που επιδεικνύει τη δεδομένη χρονική στιγμή προς την Τουρκία η διακυβέρνηση Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Εγκεμέν Μπαγίς όμως, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν περιορίζονται απλώς στο να γίνει δεκτή ως μέλος της Ευρώπης. Θέλει ρόλο… σουλτάνου. “Δεν είμαστε απλά υποψήφιοι για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε υποψήφιοι για να ηγεμονεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε με πομπώδες ύφος ο Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της σύγχρονης Τουρκίας, ως μια πόλη με ιστορική βαρύτητα, στην οποία μπορεί να συναντήσει σήμερα κανείς διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, να συνυπάρχουν αρμονικά.

Περί αρμονίας βέβαια, υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Όπως για τον γενικότερο μεγαλοϊδεατισμό του Εγκεμέν Μπαγίς και της υπόλοιπης τουρκικής πολιτικής κάστας, που ανδρώθηκε στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...