Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Απορρίπτονται οι πολιτικές Ερντογάν

Λεπτομέρειες νέας έρευνας σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων  αποκαλύπτει σε σχόλιο του στην τουρκική εφημερίδα Sozcu, ο έγκριτος δημοσιογράφος Ugur Dundar.

Η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 34,3% του πληθυσμού θα ψηφίσει το κυβερνών σήμερα κόμμα ΑΚΡ του κ. Ερντογάν σε περίπτωση που διεξάγονταν δημοτικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, ενώ το CHP (αξιωματική αντιπολίτευση - σοσιαλδημοκρατικό)  θα λάμβανε το 28,6%, το ΜΗΡ 25,8% και το κουρδικό  BDP το 7,8 των ψήφων.

 Κοντά στο όριο το Κουρδικό κόμμα
Όπως μεταδίδεται η  έρευνα καταδεικνύει ότι στη Δυτική Τουρκία έχει μειωθεί η στήριξη προς το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί η δημοτικότητα του ΜΗΡ και του CHP στην Μεσόγειο και την κεντρική Ανατολία. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η δημοτικότητα του ΑΚΡ έχει μειωθεί και στην πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές με το 41,7% των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν το κυβερνών κόμμα. Το CHP συγκεντρώνει το 28,2%, το ΜΗΡ το 19,5 και το ΒDP το 9,1% των ψήφων.
Ο αρθρογράφος της Sozcu  τονίζει την αυξανόμενη δημοτικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το κουρδικό κόμμα BDP είναι πολύ κοντά στο να περάσει το εκλογικό όριο.

 Απορρίπτονται οι πολιτικές Ερντογάν
Όσον αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται, σύμφωνα με την έρευνα, το 60,8% του πληθυσμού εκλαμβάνει την απαγόρευση του αλκοόλ ως παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, ενώ το 70,8% δεν εγκρίνει την εξωτερική πολιτική της χώρας ως προς το συριακό.

Το 77,9% δεν εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ με τον έγκλειστο ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Σε ποσοστό 61,2% των ερωτηθέντων εκφράζουν ανησυχίες ως προς την ενότητα της χώρας, ενώ το 78,8% αυτών δεν πιστεύουν ότι το ΡΚΚ θα αφοπλιστεί και θα εγκαταλείψει τη χώρα.

Η έρευνα, τέλος, έδειξε ότι ο τουρκικός λαός σε ποσοστό 79,3% δεν υποστηρίζει το προεδρικό σύστημα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και το 75,5% θεωρεί ότι σε περίπτωση που αυτό εφαρμοστεί, θα στρώσει το δρόμο για την απολυταρχική διακυβέρνηση και τη δικτατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...