Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ολοκληρώθηκε η τελετή θεμελίωσης της τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η τελετή θεμελίωσης της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, με τη συμμετοχή του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η γέφυρα θα φέρει το όνομα του Οθωμανού Σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ (1470-1520) και όπως ανακοίνωσε στην τελετή ο Ερντογάν, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Η τελετή έγινε την 560ή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Θα έχει μήκος 1875 μέτρων, πλάτος 59 μέτρων και ύψος 320 μέτρων. Θα είναι διώροφη και θα περιλαμβάνει οκτώ λωρίδες για αυτοκίνητα και δύο γραμμές σιδηρόδρομου.

Θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και θα ενώνει τα σημεία Ποϊράζκιοϊ στην ανατολική και Γκαρίπτσε στη δυτική ακτή. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 4,5 δις λίρες (περίπου 1,9 δις ευρώ).

Το όνομα της γέφυρας έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί σχόλια. Πρώτον επειδή —σε αντίθεση με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που συμβολίζει τη στροφή των Οθωμανών προς τη Δύση—, ο Σελίμ είναι το σύμβολο της στροφής προς την Ανατολή. Και δεύτερον, επειδή επί εποχής Σελίμ κορυφώθηκαν οι διωγμοί και οι σφαγές αλεβιτών στη Μικρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...