Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Αυστηρό νόμο «ποτοαπαγόρευσης» ψήφισε η τουρκική Βουλή

Αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση, τη διαφήμιση και την κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνει νόμος που ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση αλκοολούχων, ενώ επάνω στα μπουκάλια που περιέχουν αλκοολούχα ποτά εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής θα υπάρχει επιγραφή στην οποία θα αναφέρονται οι βλαβερές συνέπειες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πακέτα από τα τσιγάρα.

Θα λογοκρίνονται, επίσης, στην τηλεόραση οι σκηνές ταινιών και σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοόλ.

Θα απαγορεύεται η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους περίθαλψης, σε κάθε είδους χώρους εκπαίδευσης, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και στα βενζινάδικα.

Θα απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων σε σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από σχολεία, φροντιστήρια, εστίες και χώρους λατρείας.

Η πώληση αλκοολούχων απαγορεύεται επίσης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί ενώ οι τουρκικές αερογραμμές σταματούν τη διανομή τους στις πτήσεις εσωτερικού.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα επιβάλλεται πρόστιμο 700 λιρών (297 ευρώ) και θα αφαιρείται για έξι μήνες το δίπλωμα οδήγησης, αν κατά την αιματολογική εξέταση διαπιστωθεί ότι η ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλώσει ο οδηγός έχει ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων ανά λίτρο αίματος.

Για τους οδηγούς που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο, προβλέπεται ποινή φυλάκισης 2 ετών.

Σε οδηγούς που θα αρνούνται το αλκοτέστ θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 λιρών (850 ευρώ) ενώ θα αφαιρείται για δύο χρόνια το δίπλωμα.

Τέλος, με τον νέο νόμο απαγορεύεται το κάπνισμα και στους οδηγούς και επιβάτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, πράγμα που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τα ταξί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...