Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος προς την ΕΕ για την Τουρκία – Η Γερμανία αίρει την αντίθεση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Γερμανία προτίθεται να άρει την αντίθεσή της σε νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί στις 22 Οκτωβρίου.


Η Γερμανία ήταν αντίθεση με το άνοιγμα νέου κύκλου διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις αρχές της Τουρκίας. Σύμφωνα με το Reuters, πηγή που πρόσκειται στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως το Βερολίνο θα άρει την αντίθεσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στην ετήσια έκθεση προόδου των υποψηφίων προς ένταξη χωρών την περασμένη εβδομάδα παρότι ανέφερε ότι η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία για την αποκατάσταση της τάξης.

Στις 22 Οκτωβρίου οι χώρες- μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν την έκθεση της Κομισιόν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου και θα αποφασιστεί αν θα ανοίξει το κεφάλαιο της Περιφερειακής Πολιτικής για την Τουρκία.

Πηγές της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι ενδεχομένως να αποφασίσουν την έναρξη νέου γύρου ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις αρχές Νοεμβρίου. Στις 25 Ιουνίου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είχε συμφωνήσει κατ' αρχήν στο άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου, ωστόσο παρέπεμψε τη λήψη της τελικής απόφασης για το φθινόπωρο, ώστε να ληφθεί υπόψη η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.

Την αναβολή της λήψης απόφασης είχαν ζητήσει η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυσφορία τους για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...