Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για Τουρκία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο απότομης επιβράδυνσης ή διακοπής στις εισροές κεφαλαίων και ότι η αποτυχία αντιμετώπισης των ανισορροπιών θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την ανάπτυξη.


Σε έκθεσή του, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις συστάσεις προς την Τουρκία να προχωρήσει στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ώστε να συγκρατηθεί το τεράστιο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η πιστωτική επέκταση με «υπερβολικούς» ρυθμούς.

«Δεδομένου του μεγέθους του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, μια απότομη διακοπή στις εισροές κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% φέτος και 3,5% το 2014, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 7,2% του ΑΕΠ το 2014, από 7,4% που αναμένεται φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...