Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Γκιουλ: Καμία υπόθεση διαφθοράς δεν θα συγκαλυφθεί

Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα αποφανθεί, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας και επεσήμανε ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει ανασχηματισμό της κυβέρνησής


Καμία συγκάλυψη δεν πρόκειται να υπάρξει για καμία υπόθεση διαφθοράς και όλων τους θα επιληφθεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά από σχεδόν μία εβδομάδα έντονων πολιτικών ζυμώσεων για το θέμα.


«Στην Τουρκία έχουν συντελεστεί πολλές μεταρρυθμίσεις. Σε μια χώρα η οποία κατάφερε τέτοιες αλλαγές, εάν υπήρχε διαφθορά και λάθη, σε καμία περίπτωση δεν θα συγκαλύπτονταν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «τα φερόμενα ζητήματα διαφθοράς έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια. Ανεξάρτητα δικαστήρια θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφανθούν».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που έχει πληγεί από το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται μεταξύ άλλων γιοι υπουργών της κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε 24 πρόσωπα, μεταξύ αυτών οι γιοι του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, όπως και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν. Όλοι έχουν προφυλακιστεί.

Όπως σημείωσε ο Γκιουλ, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό μετά την επιστροφή του σήμερα από το Πακιστάν, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο Γκιουλ εξήγησε ότι «συζητά εδώ και καιρό» το θέμα με τον Ερντογάν.

«Προετοιμάζει ανασχηματισμό και εξετάζει την κατάσταση (...) Θα συζητήσουμε σχετικά μόλις επιστρέψει και θα μάθετε περισσότερα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Χουριέτ, ο Ερντογάν ενδέχεται να αντικαταστήσει συνολικά δέκα υπουργούς ως το τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...