Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Νταβούτογλου: «Χάθηκαν 10 χρόνια για το Κυπριακό» - Βενιζέλος: Συμφωνία αποδεκτή από το λαό της Κύπρου

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Αχμέτ, Νταβούτογλου, όπου έγινε σαφής η διάσταση απόψεων σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν. Και οι δύο πλευρές πάντως έδειξαν ότι θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία.


 «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο από το 2004 έως σήμερα για το Κυπριακό. Χάσαμε 10 χρόνια. Και είναι πέντε χρόνια τώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών. Δεν χρειάζεται να χαθεί και άλλος χρόνος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες προσπάθειες για έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων για το Κυπριακό.


Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε: «Το 2004 με το Σχέδιο Ανάν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα πάντα». Πρόσθεσε πως αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο σε σχέση με το Κυπριακό. Ωστόσο, παρατήρησε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών, οι οποίες, όπως σημείωσε, θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά στο κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε: «Εμείς, ως Τουρκία, προσπαθήσαμε» και συμπλήρωσε πως και η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε αρκετά ελαστική στη στάση της ως προς αυτό. «Θα προσπαθήσουμε να επιδείξουμε θετική στάση για την επίλυση» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε: «Η χώρα μας στηρίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και τις προτάσεις του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης νέου τύπου που θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα και θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις».

«Το κρίσιμο σημείο είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, μέσω δημοψηφίσματος. Χρειάζεται νομιμοποίηση που θα δοθεί από τον ίδιο τον κυπριακό λαό» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας λύσης, που να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό».

Η λύση, όπως, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, να οδηγεί σε μια ομοσπονδιακή λύση, σε μια λύση διζωνική, και να σέβεται το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει απευθυνθεί με επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και του έχει ζητήσει, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, μετά το ανακοινωθέν να πραγματοποιηθεί συνάντηση του γενικού γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή και ανάλογη διαδικασία θα γίνει και από την τουρκική πλευρά.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί την πρόταση για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι σε καμία περίπτωση η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν ως πρώτο βήμα καλής θέλησης.

Ελληνική Προεδρία και Ενταξιακή Προοπτική της Τουρκίας

Η ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει όλες τις διαδικασίες για τη διεύρυνση της ΕΕ, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υποψήφια προς ένταξη κράτη. Υπογράμμισε, δε, ιδιαίτερα την υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ, που θα υπογραφεί μέσα στις προσεχείς ημέρες. «Η Συμφωνία Επανεισδοχής μάς ενδιαφέρει γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, αλλά μας ενδιαφέρει και γιατί ανοίγει την οδό προς την απελευθέρωση των θεωρήσεων» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Εξάλλου, σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα νησιά και στα αποτελέσματα που έχει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Σεβασμός Πολιτιστικών και Πολιτισμικών Μνημείων. Ανοικοδόμηση Τζαμιού στον Βοτανικό

Ως πράξεις που αποδεικνύουν την καλή θέληση της Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την επιστροφή περιουσιών Βακουφίων που αγγίζουν σε αξία τις 1,4 εκατομμύρια λύρες. «Αυτό είναι σαφές και στις σχέσεις μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Κυβέρνηση» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς, εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι ένα κράτος, όπου υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κράτους - θρησκείας και υπό αυτή την έννοια εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο που άπτεται των θεμάτων αυτών».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σταθερή και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ εξέφρασε «θλίψη του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Φετιχέ Τζαμί, στην Αθήνα».

Επίσης, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση ιστορικών μνημείων με τρόπο που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου και έφερε ως παράδειγμα το Ιμαρέτ Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Κατέληξε: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία αυτής της κοινής κληρονομιάς».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η προστασία των μνημείων είναι υποχρέωση όλων των κρατών - μελών του ΟΗΕ και της UNESCO και πρόσθεσε ότι έχει στη διάθεσή του, έναν ολόκληρο φάκελο για αναστηλώσεις οθωμανικών μνημείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, που όπως είπε είναι οικουμενικό μνημείο και σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι διεθνής θεσμός, όχι τουρκικός και προσδιορίζει την Ορθοδοξία. «Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν συγκροτείται η οικουμενική έννοια της χριστιανοσύνης. Δεν προσδιορίζεται, όχι μόνο η Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία, αλλά ούτε καν η Δυτική, γιατί και αυτή προσδιορίζεται σε αναφορά προς την Ανατολική και τούμπαλιν» υποστήριξε.

Για την περίπτωση του Φετιχέ Τζαμί ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου, που θα πραγματοποιήσει το έργο αυτό.

Σε ό,τι αφορά στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση με δημόσια δαπάνη τεμένους στον Βοτανικό για όλους τους Μουσουλμάνους, που ζουν στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η σαρία και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ρόλο του μουφτή ως δικαστή λύνονται με καλόπιστο διάλογο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στις διερευνητικές επαφές, που συνεχίζονται εδώ και χρόνια μεταξύ των δυο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...