Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Συνελήφθησαν γιοι υπουργών τραπεζίτες και επιχειρηματίες στην Τουρκία - Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

Σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος και κύριου συμμάχου του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται η υπόθεση των συλλήψεων γιων υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και τραπεζιτών για σκάνδαλο δωροδοκιών και άλλες ατασθαλίες.


Πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι Μπαρίς Γκιουλέρ, Σαλίχ Κάαν Τσαγλαγιάν και Αμπντουλάχ Ογούζ Μπαϊρακτάρ κατηγορούνται για δωροδοκία.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, Αλία Αγάογλου, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασάν, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Ντεμίρ, καθώς και υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη Hürriyet. Ο Ζαράμπ φέρεται να έχει δωροδοκήσει τους γιους των υπουργών.

Αργά χθες το απόγευμα παραιτήθηκε από το κόμμα του ο βουλευτής του ΑΚΡ  Χακάν Σουκούρ γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής, αλλά και οπαδός του Γκιουλέν. Ο Σουκούρ παραιτήθηκε καταγγέλλοντας της στάση του κόμματος απέναντι στο τάγμα.

Η είδηση των συλλήψεων  προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Τουρκία. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος  Γκιουρσέλ Τεκίν σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν θέλετε να αντιληφθείτε το μέγεθος των ατασθαλιών, πρέπει να δείτε την περιουσία των γιων των υπουργών».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Οκτάι Βουράλ υποστήριξε ότι «πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «το κυβερνών κόμμα έχει μετατραπεί σε λόμπι κερδοσκοπίας».

  «Εάν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι, κι εμείς έχουμε το Θεό μαζί μας», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ειχε ενημερωθεί.

Το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στο χώρο της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Η διείσδυση αυτή σε συνδυασμό με τη συμμαχία της κυβέρνησης με το τάγμα, ήταν ο βασικός μοχλός με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εισαγγελικές έρευνες στις σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως η υποθέσεις Εργκενεκόν, Βαριοπούλα κλπ.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...