Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Νέες συλλήψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία

Ακόμη 16 άτομα, μεταξύ των οποίων οι γιοί δύο υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, συνελήφθησαν σήμερα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας στους κόλπους των κρατικών λειτουργών, όπως μετέδωσε το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης.


Πολλοί άλλοι έχουν ήδη συλληφθεί ως ύποπτοι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η οποία και αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για τον επί δεκαετία πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.


Σύμφωνα με το NTV και το CNN Turk, οι γιοί του υπουργού Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Γιαφέρ Καγκλαγιάν τέθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί υπό κράτηση αφού τους απαγγέλθηκαν προηγουμένως κατηγορίες.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σε βάρος του γενικού διευθυντή της κρατικής Halkbank απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά, απάτη, διακίνηση χρυσού και υπεξαίρεση.

Τα τοπικκά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ακόμη ότι οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει να απαγγέλουν κατηγορίες εις βάρος περίπου 89 υπόπτων, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από τρεις ημέρες. Οι συλληφθέντες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για δωροδοκία.

Την Πέμπτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν αποπέμφθηκε μετά τη σύλληψη δεκάδων ατόμων -ανάμεσά τους και οι γιοί τούρκων υπουργών και γνωστών επιχειρηματιών, που είναι σύμμαχοι του Ερντογάν- στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έρευνα ως μία «βρώμικη επιχείρηση», υποστηρίζοντας ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτήν επιχειρούν να σχηματίσουν «κράτος εν κράτει».

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές έφοδοι ενδεχομένως να υποκινήθηκαν από την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της ισλαμικής Αδελφότητας του Φετουλάχ Γκιουλέν εν όψει των προγραμματισμένων για τον επόμενο χρόνο εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...