Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Συνομιλίες Τουρκίας - Οτσαλάν για κατάθεση όπλων από το ΡΚΚ

Συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν διεξάγει η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει την οργάνωση να καταθέσει τα όπλα και να λήξει μία ένοπλη σύγκρουση δεκαετιών, δήλωσε σήμερα ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιαλτσίν Ακντογάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Taraf, τόνισε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να πειστούν οι αντάρτες του ΡΚΚ να καταθέσουν οριστικά τα όπλα για καλό, ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν αναζητά μία προσωρινή ανακωχή, παρόμοια με εκείνες του παρελθόντος.

Οι δηλώσεις του Ακντογάν έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μιλούσαν με τον Οτσαλάν, αλλά η συνέχιση των επαφών μαζί του θα εξαρτούντο από τα αποτελέσματα.

«Εάν δούμε φως στο τούνελ, τότε θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Εάν όχι, θα σταματήσουμε εδώ», είχε δηλώσει ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Τουρκία έχει παραδεχθεί μυστικές συνομιλίες με τον Οτσαλάν και άλλα μέλη του ΡΚΚ πρόσφατα, οι οποίες, ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν αποτυχημένες.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι- άμαχοι, αντάρτες και στρατιώτες- έχουν σκοτωθεί από το 1984 οπότε και το ΡΚΚ ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του, ζητώντας αυτονομία των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν φυλακίστηκε το 1999 και πιστεύεται ότι ακόμη ασκεί επιρροή στο ΡΚΚ. Τον περασμένο μήνα, έπειτα από αίτημά του, δεκάδες κούρδοι κρατούμενοι έδωσαν τέλος στην απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει ζητώντας περισσότερα δικαιώματα για τους Κούρδους και καλύτερες συνθήκες μέσα στις φυλακές.

 
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...