Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Τουρκία: Κατάργηση των μεικτών σχολείων εισηγείται συνεργάτης του Ερντογάν

Χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη δημιουργία τους και δεσμέθηκε να το διορθώσει!


Ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Σαντίκ Γιακούτ, ανώτερο στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, προκάλεσε πολεμική σχετικά με τη θέση της θρησκείας στην Τουρκία δηλώνοντας ότι ήταν «μεγάλο λάθος» η δημιουργία μεικτών σχολείων, ενώ δεσμεύθηκε να το διορθώσει.


Σε χθεσινή του ομιλία σε ένα διεθνές φόρουμ του τουρκικού κοινοβουλίου για τα παιδιά ο Γιακούτ δήλωσε: «Η Τουρκία δυστυχώς έκανε ένα μεγάλο λάθος επιτρέποντας τη δημιουργία μεικτών σχολείων στο πλαίσιο της στροφής της προς τη Δύση» μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Γιακούτ, σημαίνον μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «διορθωθεί» αυτό το λάθος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υποβάλει νομοσχέδιο για την κατάργησή τους.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα σχετικά με τις δηλώσεις του ο Γιακούτ διευκρίνισε ότι πρόκειται για «προσωπικές» απόψεις και όχι για την επίσημη θέση του κόμματός του.

Η αντιπολίτευση θεώρησε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου μια νέα ένδειξη της ισλαμιστικής πορείας της κυβέρνησης.

«Είναι εντελώς γελοίο να μιλάμε για τέτοια πράγματα τον 21ο αιώνα», δήλωσε η Περιχάν Σαρί, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού (CHP).

«Μήπως θέλετε να κρύψετε τις γυναίκες πίσω από μια κουρτίνα;», διερωτήθηκε μια άλλη βουλευτής του CHP, η Αϊλίν Ναζλιακά.

Ο Ερντογάν είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις αρχές Νοεμβρίου επικρίνοντας τις μεικτές φοιτητικές κατοικίες και απειλώντας να τις καταργήσεις στο όνομα της προστασίας των ηθικών αξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...