Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Τουρκία: Με 18,2 δισ. ευρώ «θωρακίζει» την άμυνά της

Υψηλότερος κατά 1,7% από τον πληθωρισμό του τελευταίου δωδεκαμήνου ο προϋπολογισμός- Έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας


Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας για την εθνική άμυνα και την εθνική ασφάλεια το 2014 θα είναι αυξημένος κατά 9,4%, ένα ποσό υψηλότερο κατά 1,7% από τον πληθωρισμό του τελευταίου δωδεκαμήνου, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι αυτές οι δαπάνες είναι υπερβολικές.


Βάσει του σχεδίου του προϋπολογισμού που συζητείται τώρα στις αρμόδιες επιτροπές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι συνολικές δαπάνες για τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και των πληροφοριών αυξάνονται σε 49,6 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (18,24 δισ. ευρώ) από τα 45,3 δισ. τουρκικές λίρες το 2013. Οι δαπάνες για τους τρεις αυτούς τομείς δραστηριότητας ισούνται με το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμύνης αυξάνεται κατά 7,1% (μείωση 0,6% συνυπολογιζομένου του πληθωρισμού). Ο υπουργός Αμύνης διευκρίνισε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής βουλής, ότι το 48% του προϋπολογισμού του υπουργείου του χρησιμοποιείται για να καλυφθούν τα κόστη της μισθοδοσίας.

Πραγματικές αυξήσεις —συνυπολογιζομένου του πληθωρισμού— καταγράφονται στους προϋπολογισμούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η σύγκρουση στη Συρία και η δράση του PKK.

Ο προϋπολογισμός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) αυξάνεται από τα 995,5 εκατ. τουρκικές λίρες το 2013 σε 1 δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες το 2014, οριακά κάτω από τον πληθωρισμό. Ο προϋπολογισμός της αστυνομίας αυξάνεται κατά 12,4%.

Ο προϋπολογισμός της Ακτοφυλακής (SGK) αυξάνεται από 432 εκατ. τουρκικές λίρες σε 452 εκατ., και αυτός οριακά κάτω από τον πληθωρισμό.

Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι εκτός προϋπολογισμού δαπάνες που απορροφούνται κυρίως από τον προϋπολογισμό της Χωροφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας των προϋπολογισμών αυτών και ζήτησε από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και που εισάγουν ελέγχους διαφάνειας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Έτσι ενώ ο υπουργός Αμύνης υπολογίζει τον προϋπολογισμό του υπουργείου του στο 1,2% ΑΕΠ, η αντιπολίτευση εκτιμά αντίθετα ότι ανέρχεται στο 2,3 του ΑΕΠ.

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού BDP Χασίπ Καπλάν αμφισβήτησε την ανάγκη αύξησης των προϋπολογισμών άμυνας και ασφάλειας επισημαίνοντας τα πρωτοφανή επίπεδα ειρήνης και ασφάλειας που επικρατούσαν τον τελευταίο χρόνο στην Τουρκία ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία που έγινε με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Βουλευτές από όλες τις παρατάξεις ζητούν μεγαλύτερο έλεγχο και διαφάνεια στον προϋπολογισμό της γενικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), που είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες του συνόλου σχεδόν των εξοπλισμών.

Η SSM δαπανά 1,5 δισ. δολάρια εκτός προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει διάφορα σχέδια. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δαπανήθηκαν φέτος 777 εκατομμύρια δολάρια (574 εκατ. ευρώ) δαπανήθηκαν φέτος σε «έρευνα και ανάπτυξη».

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει διατυπώσει σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας και επίβλεψης στην Γενική Γραμματεία» επισήμανε ο κ. Μουσλίμ Σαρί, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...