Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο Κρητικός που ταϊζει ...μυζήθρα τους Τούρκους στην αριστοκρατική συνοικία Μπεμπέκ της Κωνσταντινούπολης


«Πολλοί από τους Ελληνες ανοίγουν δικές τους επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από την ανεργία και τη δραματική ύφεση στη χώρα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά αφιέρωμα του Independent Balkan News.


Για πρώτη φορά, τα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μεταναστεύουν στην Κωνσταντινούπολη: Μια πόλη με 15 εκατομμύρια πληθυσμό που γνώρισε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.


Εν τω μεταξύ, όπως γράφει ο δημοσιογράφος, δεκάδες μαθητές και μαθήτριες φοιτούν σε τουρκικά πανεπιστήμια και αρκετοί από αυτούς μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα, ενώ άλλοι παρακολουθούν Αγγλόφωνα μαθήματα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, προκύπτει ότι τουλάχιστον 800-1000 Έλληνες έχουν ήδη μετακινηθεί στην Κωνσταντινούπολη, αυξάνοντας τον πληθυσμό της ελληνικής κοινότητας που αριθμούσε πρόσφατα μόλις 2.500 άτομα συγκριτικά με τους 150.000 το 1923. Αυτή η εισερχόμενη ροή», συμπληρώνει το ρεπορτάζ «δίνει ελπίδα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που εδώ και πολλά χρόνια παρατηρεί τον ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης να συρρικνώνεται».


Στο εκτενέστατο αφιέρωμα του δημοσιογράφου Μανώλη Κοστίδη, «παρελαύνουν» περιπτώσεις Ελλήνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη, με χαρακτηριστική αυτή ενός ζευγαριού που μετακόμισε από την Κρήτη, στην τουρκική μεγαλόπολη. Ο Δημήτρης Πανταζής και η Ειρήνη Κουρουπάκη έκαναν μια νέα αρχή εγκαινιάζοντας ένα κρητικό εστιατόριο στο Μπέμπεκ, μια από τις αριστοκρατικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης με εκπληκτική θέα στο Βόσπορο.

«Πήραμε το ρίσκο να έρθουμε εδώ και δεν το έχουμε μετανιώσει. Τουναντίον, απολαμβάνουμε το νέο μας ξεκίνημα και της ομορφιές της πόλης», δηλώνουν στον δημοσιογράφο.

Το εστιατόριό τους ονομάζεται «Μπρούσκο» και προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των ντόπιων όσο φυσικά και των Ελλήνων της κοινότητας.

«Αυτό που συναρπάζει τους Τούρκους είναι η μυζήθρα, ένα προϊόν με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι», τονίζει γελώντας ο Δημήτρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...