Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Αμερικανική επένδυση μέσω... Τουρκίας στην Ελλάδα

Image representing Yemeksepeti.com as depicted...
Image by None via CrunchBase
του Φώτη Κόλλια

Αμερικανική επένδυση μέσω... Τουρκίας στην Ελλάδα - Το ντιλ της «Click Delivery»
Με το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις του με επενδυτές συμπίπτει η σημερινή εξαγγελία για την επένδυση του αμερικανικού οίκου General Atlantic στην ελληνική αγορά τεχνολογίας μέσω τουρκικού ομίλου.

Συγκεκριμένα, η τουρκική Yemeksepeti.com, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η General Atlantic, αποκτά μειοψηφικό ποσοστό (σχεδόν 50%) της ελληνικής εταιρείας Click Delivery, η οποία έχει αναπτύξει πλατφόρμα παραγγελιών φαγητού μέσω διαδικτύου.

Η Yemeksepeti είναι η μεγαλύτερη εταιρεία online παραγγελιών στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή με παρουσία σε πολλές αγορές της περιοχής, ενώ έχει αναπτύξει και σειρά άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Διευθύνεται από τον 37χρονο Nevzat Aydin ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να ανακοινώσει τη συμφωνία μαζί με τους Αμερικανούς συνεταίρους του.

Σημειώνεται πως η General Atlantic (η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο άνω των 14 δισ. δολαρίων) επένδυσε πέρυσι περί τα 45 εκατ. δολάρια στη Yemeksepeti με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές της Μέσης Ανατολής μέσω της ίδρυσης θυγατρικών.

Ήδη η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν, Σαουδική Αραβία και Λίβανο μέσω της ηλεκτρονικής πύλης foodonclick.com. Έχει επίσης αναπτύξει το ηλεκτρονικό κατάστημα Lokum.com μέσω του οποίου πωλούνται παραδοσιακά τουρκικά προϊόντα καθώς και την papyon.com, υπηρεσία για τους λάτρεις του καλού φαγητού που βρίσκονται ή επισκέπτονται την Τουρκία. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της Yemeksepeti είναι το γεγονός πως μόνο στην Τουρκία διαχειρίζεται καθημερινά περί τις 50.000 παραγγελίες, ενώ συνεργάζεται με 8.000 εστιατόρια σε 47 πόλεις της χώρας.

Η Click Delivery ιδρύθηκε το 2010 από τους Νικ. Στεφάνου, Αχ. Κώτση και Γ. Κουντούρη και σήμερα συνεργάζεται με περισσότερα από 650 εστιατόρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ιωάννινα. Η εταιρεία διαθέτει περί τους 40.000 εγγεγραμμένους πελάτες και διαχειρίζεται καθημερινά περί τις 1.000 παραγγελίες μέσω διαδικτύου.

Η τεχνολογική πλατφόρμα που ανέπτυξε η Click Delivery θεωρείται ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα καθώς εξασφαλίζει χαμηλό κόστος λειτουργίας. Γι' αυτό και πέρασε επιτυχώς τον αυστηρό έλεγχο της General Atlantic η οποία βρισκόταν επί μήνες στην Αθήνα για να εξετάσει τη μελλοντική της επένδυση.

Με βάση τη συμφωνία, οι τρεις συνιδρυτές της Click Delivery θα παραμείνουν στη διοίκηση της εταιρείας. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της ελληνικής επιχείρησης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο Nevdat Aydin έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων στην Τουρκία για την επιτυχημένη πορεία της Yemeksepeti, ενώ επίσης ήταν ένας από τους 150 ξένους επενδυτές που συμμετείχαν στη Σύνοδο Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Απρίλιο του 2010. Σήμερα συμμετέχει σε σειρά οργανισμών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη γειτονική χώρα.

 euro2day.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...