Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ερντογάν για Χάλκη: «Όλο "δώσε-δώσε» μας λένε οι Έλληνες»

«Μια φορά ας δώσουν κι εκείνοι κάτι» προσθέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός, θέτοντας και εκείνος, μετά τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτημα μουφτή στην Ξάνθη και τεμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Αμοιβαιότητα ζητά από την Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «A haber», ο κ. Ερντογάν, και κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την τοποθέτηση μουφτή στην Ξάνθη και την ανέγερση τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (διαβάστε περισσότερα εδώ), τόνισε: «Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής μπορούμε να το λύσουμε εμείς. Μιλήσαμε γι' αυτό με Έλληνες υπουργούς. Αυτό είναι θέμα μιας στιγμής. Όμως, τους είπα πως στην Αθήνα έχουμε δυο τζαμιά δικά μας, ζήτησα να μας δοθεί η άδεια να τα αναπαλαιώσουμε... Όλο μας λένε "δώσε, δώσε". Μια φορά ας δώσουν κι εκείνοι κάτι».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού εξήγησε ότι στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε πολλούς μητροπολίτες από το εξωτερικό, συνέχισε: «Όμως, στη δυτική Θράκη έχουμε 150.000 συμπατριώτες μας. Η ελληνική κυβέρνηση διόρισε ένα μουφτή, για να ικανοποιήσει τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Μας υποσχέθηκαν πως κάτι θα κάνουν, αλλά το καθυστέρησαν».

Ο Ερντογάν, αφού θύμισε την επαναλειτουργία της εκκλησίας της Παναγίας Σουμελά, όπως και του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, τόνισε: «Εμείς όλο ανοίγουμε κάτι, αλλά από κει (σ.σ. από την Ελλάδα) δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Όλο στηρίξαμε και δεν εμποδίσαμε. Φροντίσαμε ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις να δοθεί ρεύμα και νερό δωρεάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...