Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σμύρνη - Θεσσαλονίκη μέσω... "ΚαληΜέρχαμπα"

Πέντε νέοι από τη Θεσσαλονίκη και πέντε από τη Σμύρνη ξεκίνησαν ένα δεκάμηνο "ταξίδι γνωριμίας" με σκοπό να ανιχνεύσουν τα κοινά στοιχεία των δύο πόλεων και να τα καταγράψουν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. 

Οι "συνταξιδιώτες" εξερευνούν χρώματα, εικόνες, ήχους, που συνθέτουν το χαρακτήρα των δύο πόλεων, συνομιλούν με τους κατοίκους τους ακολουθώντας τα βήματα του προγράμματος "ΚαληΜέρχαμπα" (KaliMerhaba) που έχουν σχεδιάσει από κοινού η μη κυβερνητική οργάνωση "Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων" (Θεσσαλονίκη) και TREX EVS (Σμύρνη).

Μέλη των δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία που έχουν αναπτύξει σταθερή συνεργασία μέσα από άλλα προγράμματα διέκριναν ότι οι ομοιότητες των δύο πόλεων που συχνά μονοπωλούσαν τις μεταξύ τους συζητήσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για καλύτερη επικοινωνία των νέων.

"Είναι μία ιδέα που 'ζυμωνόταν' εδώ και πάρα πολύ καιρό, καθώς οι δύο φορείς συνεργάζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε άλλα προγράμματα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος και υπεύθυνη Τύπου της ΜΚΟ "Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων", Αλεξία Καλαϊτζή.

"Κάθε φορά που η οργάνωση φιλοξενούσε έναν εθελοντή από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη, μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας και έμενε για ένα τετράμηνο, πάντα η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το πόσο μοιάζουν οι δύο πόλεις, πόσο μοιάζουν κάποια κτίρια, οι παραλίες τους, πόσο ίδιος είναι ο τρόπος ζωής, αλλά και η ιστορία τους, το προσφυγικό, η ανταλλαγή πληθυσμών", ανέφερε η κ. Καλαϊτζή.

"Όλες, οι ιδέες, οι συζητήσεις κάποια στιγμή έπρεπε να γίνουν πράξη κι έτσι αποφασίσαμε να καταθέσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα", πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, νέοι από τις δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσω άρθρων, βίντεο και φωτορεπορτάζ θα εντοπίσουν και θα αποτυπώσουν, όσο πιο ζωντανά γίνεται, το τι ενώνει τις δύο πόλεις και τις νεολαίες αυτών.

Στη Θεσσαλονίκη οι δέκα νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, έλαβαν μέρος σε τετραήμερο σεμινάριο κατάρτισης από ειδικούς στην αρθρογραφία, την τέχνη της φωτογραφίας και στη δημιουργία και επεξεργασία βίντεο και είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν εμπειρίες και να οργανώσουν τη δράση τους.

Μετά το σεμινάριο, οι δύο ομάδες νέων θα αποτελέσουν τους πυρήνες για το σχηματισμό ευρύτερων ομάδων στις δύο πόλεις που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

"Μας ενδιαφέρει να μάθουμε πως είναι η Σμύρνη τώρα. Για μένα, ως εκπρόσωπο της νεολαίας, είναι σημαντικό να μάθω πώς οι δύο πόλεις μπορούν να αναπνεύσουν μαζί και να κάνουν πράγματα μαζί, ειδικά που αυτές έχουν πολλές ομοιότητες και οι πληθυσμοί τους κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος σε πολλά θέματα", σημείωσε η κ. Καλαϊτζή.

Κάθε μήνα οι νέοι από τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη θα παραδίδουν από ένα βίντεο και από δύο άρθρα η κάθε πλευρά, με θέμα τις ομοιότητες των δύο πόλεων, σε όλα τα επίπεδα,(πολιτισμός, γεωγραφία, αρχιτεκτονική, γλωσσικά στοιχεία, τρόπος ζωής, διασκέδαση, συνεντεύξεις Ελλήνων της Σμύρνης, Τούρκων της Θεσσαλονίκης). Τα άρθρα, τα βίντεο και οι φωτογραφίες θα αρχίσουν να αναρτώνται τον ερχόμενο μήνα σε ειδικό ιστότοπο του προγράμματος.

Το "ΚαληΜέρχαμπα" χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ε.Ε. "Νέα Γενιά σε Δράση" και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014.

"Δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε τις δύο πόλεις, να δείξουμε έντονα τις διαφορές ή τις ομοιότητές τους. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις προσωπικότητες που έχουν, τα χαρακτηριστικά τους. Να δούμε που ταιριάζουμε, που διαφέρουμε και πως οι νέοι αντιλαμβάνονται το χώρο στον οποίο βιώνουν και ποια είναι η θέση τους μέσα σε αυτόν" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολυμπία Δάτση από τις "Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων".

Η κα Δάτση έχει αναλάβει το ρόλο του εμψυχωτή (coach) στο πρόγραμμα, προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον και το κίνητρο ώστε οι συμμετέχοντες να συνεχίσουν την προσπάθεια και τους δίνει κατευθύνσεις, όπου χρειάζεται.

"Το αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι να δουν οι νέοι καλύτερα τις πόλεις τους. Ίσως έχουν χάσει κάποιους ήχους, μυρωδιές, εικόνες και τους δίνεται η δυνατότητα να βιώσουν καλύτερα τις πόλεις τους με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Θα βγουν έξω να φωτογραφήσουν, να βιντεοσκοπήσουν, να γράψουν. Θα ξαναδούν πράγματα, θα ανακαλύψουν στοιχεία, θα προσθέσουν, θα ξαναβιώσουν", τόνισε.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την κ. Δάτση, είναι μεγάλο, καθώς οι νέοι θέλουν να δουν τις πόλεις τους πιο δυναμικά, τις ζουν μέσα από την καθημερινότητα και τους κουράζουν.

"Βλέπουν τις ομοιότητες των δύο πόλεων, αλλά και ξαναγνωρίζουν την δική τους πόλη. Στόχος είναι να αισθανθούν δυνατοί μέσα στις πόλεις τους, να κατανοήσουν ότι είναι κομμάτι τους και πως ό,τι κι αν συμβαίνει σε αυτές συμβάλουν κι αυτοί με τον τρόπο τους", είπε.

"Παλαιότερα για τους Τούρκους οι Έλληνες δεν ήταν κοντινός λαός, λόγω του παρελθόντος. Σήμερα θέλουμε να βρούμε τις ομοιότητες και να τις δείξουμε με τη χρήση των new media" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 25χρονη Αϊσέ Καβάς, εθελόντρια της ΜΚΟ "TREX - EVS" και εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, Dokuz Eylül University.

Αναφερόμενη στα κοινά στοιχεία που εντόπισε κατά την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη τόνισε: "Μόλις φθάσαμε μας υποδέχθηκαν με αγκαλιές, μας άγγιξαν, το ίδιο θα κάναμε και εμείς στη χώρα μας, στην πόλη μας. Δεν λέμε ένα απλό 'καλώς ήρθες'. Στην Ελλάδα, όπως και στην Τουρκία οι άνθρωποι 'αγγίζουν' τον άλλο ή με τα χέρια ή με τη ζεστή χροιά της φωνής".

Η Αϊσέ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μελετώντας και γράφοντας άρθρα για τις ομοιότητες των δύο πόλεων με τη βοήθεια του Τζαν Γκιουλμέζ, φοιτητή Γαλλικής Φιλολογίας και εθελοντή της TREX EVS, ο οποίος επιθυμεί να εστιάσει στους ανθρώπους των δύο πόλεων.

"Θέλω να κάνω συνεντεύξεις με ανθρώπους που έζησαν στην Ελλάδα και σήμερα ζουν στη Σμύρνη, να μου διηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες, τις μνήμες από την πόλη που εγκατέλειψαν, αν ήταν δύσκολο που έφυγαν, τη γνώμη τους για την ανταλλαγή πληθυσμών".

"Περπατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αν δεν άκουγα γύρω μου να μιλούν ελληνικά, θα νόμιζα ότι είμαι στη Σμύρνη. Δεν αισθάνομαι να μου λείπει η πόλη μου εδώ στη Θεσσαλονίκη. Είδα την κεντρική αγορά και νόμιζα ότι είμαι στο παλιό παζάρι της πόλης μου", ανέφερε.

"Η γιαγιά μου γεννήθηκε στην Πρίστινα, στο Κόσοβο και όταν άρχισε ο πόλεμος αναγκάστηκε να φύγει και να έρθει στην Τουρκία. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα γεγονότα. Θα ήθελα να έχω Έλληνες γείτονες. Η πολυπολιτισμικότητα είναι πλούτος, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν στην ιστορία δυσάρεστα γεγονότα" σημείωσε και πρόσθεσε: "Θέλουμε μέσω του προγράμματος να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να τις ενδυναμώσουμε για ένα καλύτερο μέλλον, μαζί".

Ο Κυριάκος Πατσίδης, μηχανολόγος - μηχανικός, εθελοντής και μέλος των Ενωμένων Κοινωνιών των Βαλκανίων τόνισε ότι έχει επισκεφθεί τρεις φορές τη Σμύρνη, έχει φίλους Τούρκους στην πόλη, και επειδή διαπίστωσε μεγάλη ομοιότητα των δύο πόλεων βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και την αναζήτηση των κοινών στοιχείων, πολιτιστικών, γεωγραφικών, οικονομικών.

Όσον αφορά τη συνεργασία των μελών των δύο ΜΚΟ τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ενώνουν τις προσπάθειες για ένα κοινό στόχο, ότι υπάρχει μεγάλη οικειότητα και ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα έρθουν ακόμη πιο κοντά.

"Αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα επειδή είναι διεπιστημονικό, συνδυάζει φωτογραφία, αρθρογραφία, δημιουργία βίντεο μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτισμικό" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άννα Κελερμένου, ζωγράφος, συνεργάτης της οργάνωσης "Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων".

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο του προγράμματος επέλεξε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία, με τα αισθητικά αντιληπτά πράγματα. Αυτό που θέλει είναι να προβάλλει καλλιτέχνες από τις δύο πόλεις και τα έργα τους με θεματική το ιστορικό παρελθόν και το παρόν. Επιπλέον θα επιδιώξει να παρουσιάσει και πρακτικές τέχνες, όπως του κεντήματος στη Θεσσαλονίκη και στη Σμύρνη, και είναι βέβαιη ότι θα εντοπίσει κοινά στοιχεία.

"Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα έχουμε έρθει επικοινωνιακά πιο κοντά, θα έχουμε τονίσει τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία και θα βοηθήσουμε στη διάσπαση της ξενοφοβίας και την ελάττωση των προκαταλήψεων", υπογράμμισε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...