Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Ερντογάν: «Για να επαναλειτουργήσει η Χάλκη, αναμένω εκλογή μουφτή στη Θράκη»

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Για «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη μίλησε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνδέοντας και αυτός - μετά τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου - το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την εκλογή μουφτή.

«Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας όμως ότι η Αγκυρα αναμένει «μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα» και αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική κοινότητα».

πίσκεψη του στην Αθήνα και στην Κομοτηνή την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν κάνει την περασμένη Πέμπτη ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο τούρκος υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, οι οποίοι επανέλαβαν το επιχείρημα περί «αμοιβαιότητας» δηλώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε «κινήσεις καλής θέλησης» στη Θράκη.

Ο τούρκος Πρωθυπουργός παρατήρησε το Σάββατο ότι «εν αναμονή της εξαγγελίας της δέσμης μέτρων εκδημοκρατισμού, η ελληνική κοινότητα πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της θα έβρισκε ανταπόκριση, αλλά τελικά η εξαγγελία των μέτρων άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης».

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι ο μουφτής της Δυτικής Θράκης, που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη «μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

«Εμείς [η τουρκική κυβέρνηση] δεν διορίζουμε τον Ελληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει τον θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;», σχολίασε ο κ. Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ,επίσης, ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς λόγω έλλειψης μελών της Ιεράς Συνόδου».

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ακόμη ότι στην Αθήνα υπάρχουν δύο τεμένη που κατεδαφίστηκαν και συμπλήρωσε: «Είπαμε στην Ελλάδα: επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...