Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τουρκία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή την εθνική εορτή

«Η πλατεία Ταξίμ είναι παντού» φώναζε χιλιάδες κόσμου στην Άγκυρα 

Με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στην Άγκυρα, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων κατέθεσαν στεφάνια στο μαυσωλείο του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, με αφορμή την επέτειο, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Η πλατεία Ταξίμ είναι παντού» φώναζε πλήθος κόσμου, οπαδοί του κοσμικού κράτους, οι οποίοι αντιδρούν στο κυβερνών ισλαμικό κόμμα.

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το κράτος. Οι πρόγονοί μας ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες για να είμαστε εδώ σήμερα. Το κυβερνών κόμμα μας τα πήρε όλα», τόνισε μια διαδηλώτρια, ενώ ένας άλλος πολίτης συμπλήρωσε: «Πολλές αξίες που κατακτήθηκαν στα 90 χρόνια της Δημοκρατίας καταργήθηκαν. Ο λαός αντιδράει σε όλα αυτά».

Το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία πάντως παραμένει τεταμένο μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...