Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ταγίπ Ερντογάν: «Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας μας εμπαίζουν»


Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος - για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες - έθεσε ως όρο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη την εκλογή μουφτή στη Θράκη και την ανακαίνιση δύο τζαμιών στην Αθήνα.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «επιστροφή» των δύο τζαμιών, τα οποία χαρακτήρισε «οθωμανική κληρονομιά» και επιτέθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, ισχυριζόμενος ότι «όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, δυστυχώς μας εμπαίζουν»!

Μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν είπε πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής «είναι για εμάς θέμα στιγμής, αλλά αν πρόκειται να επιστρέψουμε κάτι, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε κι εμείς κάποια επιστροφή».

«Εχουμε στην Αθήνα δύο τεμένη που είναι οθωμανική κληρονομιά. Είπαμε στην Ελλάδα: "επιστρέψτε μας τα τεμένη αυτά για να τα ανακαινίσουμε". Οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στην Αθήνα δεν έχουν πού να προσευχηθούν. Τους το έχουμε πει τόσες φορές. Τα τελευταία 10 χρόνια το έχω συζητήσει με όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς μας εμπαίζουν» είπε ο τούρκος Πρωθυπουργός.

«Είχαν ένα ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο κι εμείς τους το επιστρέψαμε αμέσως μετά τη δίκη. Και, μάλιστα, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να το ανοικοδομήσουν» πρόσθεσε και τόνισε: «Στο θέμα των μελών της Ιεράς Συνόδου, είπα στον Βαρθολομαίο να φέρει ιερείς από το εξωτερικό για να τους δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, έτσι ώστε να διαμορφώνεται η Σύνοδος σύμφωνα με τη Συνθήκη τη Λωζάννης. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει 17 ιθαγένειες».

Το κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου επιστράφηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε, λέγοντας: «Από την άλλη, όμως, στη Δυτική Θράκη υπάρχουν 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας. Η ελληνική κυβέρνηση διορίζει τον αρχιμουφτή σαν να είναι υπάλληλός της. Λες και διορίζω εγώ τον Πατριάρχη».

Αναφερόμενος δε στη Θεολογική Σχολή κατέληξε: «Απορώ πώς υπάρχουν και κάποιοι στη χώρα μας που λένε ότι έπρεπε να λυθεί και το πρόβλημα αυτό. Ολα αυτά τα χρόνια επιτρέψαμε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην εκκλησία στην Ταρσό και στην εκκλησία Αχνταμαρ στο Βαν. Δεν γίνεται να κάνουμε βήματα μόνο εμείς. Εάν δεχθούν το θέμα με τα δύο τεμένη και τον αρχιμουφτή, εμείς είμαστε έτοιμοι με ταυτόχρονο βήμα να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή».

Σημειώνεται ότι η εκκλησία στο Βαν είναι ο αρμενικός γρηγοριανός ναός του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στη νησίδα Αχνταμαρ στη λίμνη του Βαν.

Το περασμένο Σάββατο, ο κ. Ερντογάν είχε μιλήσει για «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη, συνδέοντας το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την εκλογή μουφτή. «Αναμένω μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα» είχε πει, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική κοινότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...