Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Εθνική Τράπεζα: Πωλητήριο στο 40% της FINANSBANK -Πλήρης αποχώρηση από τα Βαλκάνια

Τη πλήρη αποχώρηση από τα Βαλκάνια αλλά και τη πώληση του 40% της FINANSBANK, προβλέπει το σχέδιο που συμφώνησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, στη «συζήτηση» που ξεκίνησε επί ελληνικού εδάφους, παρουσία μελών της Τρόικα, στο ταξίδι- αστραπή του υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκερντ Κούπμαν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Εθνικής Τράπεζας, η πώληση του 40% της τουρκικής τράπεζας, η κερδοφορία της οποίας στήριξε και στηρίζει τους ισολογισμούς της «μαμάς» Εθνικής, θα γίνει σε δόσεις και με χρονικό ορίζοντα έως το 2017.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα- στελέχη της οποίας υποστηρίζουν σχεδόν με βεβαιότητα ότι οι έλεγχοι της Blackrock δεν θα καταστήσουν αναγκαία μια νέα ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας- καταστρώνει σχέδια για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων της. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας στο εσωτερικό της Εθνικής, που θα αναλάβει την αναδιάρθρωση αυτών των δανείων, ενώ ήδη αναζητούνται ξένοι επενδυτές που θα θελήσουν να συμμετάσχουν είτε με μειοψηφικό είτε με πλειοψηφικό πακέτο. Αντιθέτως, για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, η Εθνική, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, αναμένουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τη Τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι να «φορτωθούν» ακίνητα, αλλά να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες που όντως αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Όσον αφορά στο μείζον θέμα της ρευστότητας στην αγορά, τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι χρήμα υπάρχει αλλά αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς είναι δώρο άδωρον να γίνονται «ενέσεις» σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μέλλον. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι παραδέχονται ότι η άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου στο εσωτερικό, έχει καταστήσει αφερέγγυες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μη έχοντας πρόσβαση και στον τραπεζικό δανεισμό, «στραγγαλίζονται» από την έλλειψη ρευστού. Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο χρηματοδότησης των προηγουμένων ετών χαρακτηρίζεται οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν, καθώς ακόμα και οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτούνται μόνο εφόσον συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια.



Πηγή: | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...