Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Οι «360ο» μας μεταφέρουν στην Ίμβρο


Τα γεγονότα έχουν αιτία και αποτέλεσμα. Δημιουργούν  ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις. Έχουν μία αλήθεια αλλά πολλές εκδοχές. Για να τα κατανοήσεις και να τα κρίνεις, χρειάζεται να εισχωρήσεις στο κέντρο τους, να διατρέξεις την περιφέρεια του κύκλου τους, να διαγράψεις 360ο.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, στις 23:45, οι «360ο» μας μεταφέρουν στην Ίμβρο.

Η εκπομπή ταξίδεψε στην Ίμβρο λίγες μέρες πριν το ιστορικό γεγονός της επαναλειτουργίας του ελληνικού σχολείου στο νησί, το οποίο οι Τούρκοι είχαν κλείσει με τη βία, μετά τα γεγονότα του 1964.


Η Σοφία Παπαϊωάννου βρέθηκε στο νησί στο οποίο κάποτε ζούσαν 6.000 Έλληνες, και συνομίλησε με εκείνους που πίστεψαν και έκαναν πραγματικότητα ένα άπιαστο, για πολλούς, όνειρο. Σε έναν τόπο όπου οι εναπομείναντες Έλληνες δεν ξεπερνούν τους 300, η επιμονή και το θάρρος μερικών λειτούργησαν ως κίνητρο για να εμφανιστούν ξανά ελληνόπουλα στο νησί.

Η κάμερα της  εκπομπής παρακολουθεί από κοντά τη δράση και τα συναισθήματα της γυναίκας που είναι η ψυχή του σχολείου, της ιδρύτριας Άννας Κουτσομάλλη, και καταγράφει τους λόγους που την έκαναν να επιστρέψει στο νησί για έναν μεγάλο εθνικό σκοπό.

Μετά από 50 χρόνια, το κουδούνι του σχολείου ακούγεται και πάλι για πρώτη φορά. Καθόμαστε στα θρανία με τους νέους μαθητές και ακούμε τις αγωνίες και τα προβλήματα των μανάδων που άφησαν τον τόπο τους για να γυρίσουν στην γενέτειρά τους και να συμμετάσχουν σε αυτή τη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια.

Ένα οδοιπορικό που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και τα Δαρδανέλλια για  να καταλήξει στο ελληνικό χωριό Άγιοι Θεόδωροι, στο σχολείο που μαθήτευσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«360ο», με τη Σοφία Παπαϊωάννου: Ο κύκλος της αλήθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...