Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Επιστολή - γροθιά Τούρκου συγγραφέα στον Ερντογάν

Ο Νεντίμ Γκιουρσέλ, πολυβραβευμένος Τούρκος συγγραφέας του μυθιστορήματος «Αγαπημένη μου Ισταμπούλ», ασκεί σφοδρή κριτική στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανοιχτή επιστολή του.

Ο Γκιουρσέλ, που ζει μόνιμα στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια και έχει κατηγορηθεί από τη κυβέρνηση Ενρντογάν για βλασφημία για το βιβλίο του «Οι κόρες του Αλλάχ», απευθύνεται στον πρωθυπουργό κατηγορώντας την για την άγρια καταστολή των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ και τονίζοντας του ότι η κυβέρνησή του φτάνει στο τέλος της.

«Κύριε πρωθυπουργέ, κάνετε λάθος να νομίζετε ότι αυτή η κινητοποίηση, η οποία σηματοδοτεί την παρακμή της εξουσίας σας, αποτελείται από κάποιους κακοποιούς, όπως δηλώσατε. Πρόκειται για μια νόμιμη αντίδραση στην κατασταλτική πολιτική σας και στον συντηρητικό και μουσουλμανικό τρόπο ζωής που προσπαθείτε να επιβάλλετε. Οι νέοι που διαδηλώνουν στην Τουρκία, δεν έχουν ανάγκη από εσάς για να μάθουν τι πρέπει να φάνε και να πιούν», αναφέρει ο Γκιουρσέλ.

«Δε μπορείτε εσείς να μου πείτε να πιω τη ρακί μου κρυφά στο σπίτι μου, σαν να είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντραπώ. Θέλω να πίνω τη ρακί μου δίπλα στο Βόσπορο, κύριε Πρωθυπουργέ, όπου μένει η οικογένειά μου, ει δυνατόν το ηλιοβασίλεμα. Γιατί αγαπώ την πόλη μου, για την οποία έχω μιλήσει πολλές φορές στα μυθιστορήματά μου. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να μου αφαιρέσετε αυτό το δικαίωμα, ακόμα και αν σας εξέλεξε το 50% των ψηφοφόρων. Δεν μπορείτε ούτε να χτίσετε τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, το σύμβολο της Δημοκρατίας, ούτε να τη μετατρέψετε σε εμπορικό κέντρο. Γιατί, βλέπετε, η Κωνσταντινούπολη δεν είναι Ντουμπάι και ο λαός της θέλει να προστατεύονται τα ιστορικά σημεία της», συνεχίζει ο διάσημος συγγραφέας.

«Κύριε πρωθυπουργέ, κυβερνάτε τη χώρα πάνω από δέκα χρόνια. Ήρθε η στιγμή να θέσετε υπό συζήτηση την υπεροψία σας, τις ικανότητές σας και την αυταρχική πολιτική σας. Μοιάζει σαν να μπερδεύετε τον λαϊκισμό με τη δημοκρατία. Έφτασε η ώρα να ξεκουραστείτε λίγο, γιατί μετά το έργο σας είναι εμφανή τα σημάδια της κόπωσης. Ακόμα και αν δε θα απαλλαγούμε από εσάς, όπως θα επιθυμούσα, δοκιμάστε τουλάχιστον να αφήσετε ελεύθερους τους νέους αυτής της χώρας», τονίζει ο βραβευμένος συγγραφέας.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή-γροθιά ο Γκιουρσέλ επισημαίνει: «Δηλώσατε ότι είναι καλύτερο να τρώμε σταφύλι παρά να πίνουμε κρασί. Θεωρείτε, μάλιστα, όσους πίνουν κρασί, ακόμα και μόνο ένα ποτήρι, ότι είναι αλκοολικοί. Θα πάω, λοιπόν, να πιω κι εγώ το ποτήρι με το κρασί μου στην υγεία του Μπορντό και της Βουργουνδίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...