Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Προκαταρκτική για τα περί αρπαγής τούρκου υπηκόου

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για απαγωγή τούρκου υπηκόου στα Εξάρχεια, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.

Ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης ο οποίος και θα διεξάγει την έρευνα, καλείται να διαπιστώσει εάν είναι βάσιμες οι καταγγελίες και αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της αρπαγής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη την περασμένη Πέμπτη από τα Εξάρχεια. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις μετά και την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που έκανε λόγο για παραβίαση σειράς διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας και ενδεχόμενη υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για τα περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία του Μπουλούτ Γιαϊλά. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις καταγγελίες περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Τούρκου υπηκόου.

Σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες, το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013, ο εν λόγω Τούρκος υπήκοος εξαναγκάστηκε με τη χρήση βίας να επιβιβαστεί σε όχημα στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και φορέων για τον εντοπισμό του και διαβήματα στις αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένου σχετικού ερωτήματος της Υ.Α.), η τύχη του αγνοείτο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2013, όταν οι οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα ενημερώθηκαν από οικείους του ότι βρισκόταν κρατούμενος από την τουρκική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανησυχία της Υ.Α. επιτείνεται από σχετικές καταγγελίες ότι ο Τούρκος υπήκοος είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να καταθέσει αίτημα ασύλου, ακόμη και με τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», χωρίς το αίτημά του να καταγραφεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη).

Η Υ.Α. καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς τις περιστάσεις της καταγγελλόμενης απαγωγής. Επίσης, η Υ.Α. ζητά τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της περιορισμένης, μέχρι στιγμής, πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των καταγγελιών, η απαγωγή θα αποτελούσε σοβαρή υπονόμευση του κράτους δικαίου, ενώ η αναγκαστική επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του υπάρχει κίνδυνος να παραβιάζει μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...