Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Δύο επιπλέον θανάτους διαδηλωτών εξαιτίας των δακρυγόνων καταγγέλλουν γιατροί

Έξι τουρκικές οργανώσεις γιατρών καταγγέλλουν ότι τα δακρυγόνα χρησιμοποιούνται ως «χημικά όπλα» από την κυβέρνηση Ερντογάν


Οι νεκροί διαδηλωτές στην Τουρκία πιθανόν να είναι έξι, και όχι και τέσσερις, υποστηρίζουν έξι τουρκικές οργανώσεις γιατρών, αποδίδοντας τον θάνατο δύο ανθρώπων στην αλόγιστη χρήση χημικών στην οποία επιδίδονται οι αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των οργανώσεων, εκτός από τους τέσσερις διαδηλωτές που έχουν αναγνωριστεί επισήμως ως θύματα, θα πρέπει να προστεθούν δύο ακόμη άτομα, ένας 47χρονος εργαζόμενος σε ιδιωτικό σχολείο στην Άγκυρα, ο οποίος εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα έπειτα από μεγάλη έκθεσή του σε δακρυγόνα, και μια 50χρονη γυναίκα, η οποία πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Κωνσταντινούπολη σε ανάλογες συνθήκες.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους θανάτους δύο πολιτών από τις συνέπειες της έκθεσής τους σε δακρυγόνο αέριο, θάνατοι οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη στις στατιστικές» για τα θύματα των συγκρούσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ουμίτ Μπιτσέρ, μιλώντας εξ ονόματος της Ένωσης Ιατροδικαστών.

Οι αρχές και η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (TTB) έκαναν ως τώρα λόγο για τέσσερις νεκρούς στη διάρκεια των επεισοδίων: δύο άμαχοι επλήγησαν από βλήματα στο Χατάι (νότια Τουρκία) και την Άγκυρα --ο πρώτος πιθανόν από ένα δακρυγόνο, ο δεύτερος από σφαίρα πιστολιού--, ένας άλλος σκοτώθηκε από αυτοκίνητο στην Κωνσταντινούπολη και ένας αστυνομικός έπεσε από μια γέφυρα στα Άδανα (νότια Τουρκία).

Η αστυνομία χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα «όχι ως μέσο ελέγχου του πλήθους, αλλά ως χημικό όπλο» ρίχνοντάς τα ακριβώς δίπλα σε ανθρώπους ή μέσα σε κλειστούς χώρους, δύο ενέργειες οι οποίες απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες, κατήγγειλε ο γιατρός.

Περίπου 41% των διαδηλωτών που παρουσίασαν συμπτώματα από τα δακρυγόνα, είχαν βρεθεί πολύ κοντά (λιγότερο από πέντε μέτρα) σε δακρυγόνο βομβίδα και 21% βρίσκονταν σε κλειστό χώρο, δήλωσε η καθηγήτρια Ελίφ Νταγκλί της Τουρκικής Εταιρείας Θωρακικής Ιατρικής, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 356 άτομα, που είχαν είχαν υποστεί το μαρτύριο της ρίψης δακρυγόνων.

Τα συμπτώματα που διαπιστώθηκαν σ' αυτά τα πρόσωπα κυμαίνονταν από βήχα (78%) και πόνους στο θώρακα (74%) μέχρι βήχα συνοδευόμενο από αιμόπτυση (3%).

Ο καθηγητής Ντογάν Σαχίν της Τουρκικής Ένωσης Ψυχιατρικής κατήγγειλε από την πλευρά του ότι η χρήση των δακρυγόνων «προσομοιάζει με βασανιστήρια» και υπολόγισε σε 50.000 ταάτομα που ενδέχεται να εμφανίσουν επανερχόμενες ή μόνιμες ψυχολογικές διαταραχές έπειτα απ' αυτές τις επεμβάσεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μετά τις συγκρούσεις των τριών τελευταίων εβδομάδων, ο απολογισμός είναι: τέσσερις νεκροί και 7.800 τραυματίες, 59 από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...