Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Καταδίκες της Τουρκίας για μεταχείριση μελών οργανώσεων

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (πηγή: wikipedia)
Δύο νέες καταδίκες σε βάρος της Τουρκίας για τη μεταχείριση ενός Κούρδου, μέλους του ΡΚΚ και ενός ισοβίτη, μέλους της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για την προσφυγή του 51χρονου Χικμέτ Γιλμάζ, κατοίκου Βελγίου, ο οποίος καταδικάσθηκε σε 12,5 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στο ΡΚΚ το 2004, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε το δικαίωμα νομικής συνδρομής της επιλογής του υποδίκου και επιδίκασε αποζημίωση 1.500 για ηθική βλάβη και  1.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Ο Χ. Γιλμάζ κατέθεσε ότι κατά την κράτησή του στην αστυνομία δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο, ούτε του δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει συνήγορο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Για την προσφυγή του Ριφάτ Ντεμίρ, που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2009 για διάπραξη εγκλημάτων ως μέλος της Χεζμπολάχ, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας και της ασφάλειας, αλλά και του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη. Επιδίκασε αποζημίωση 9.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Το ΕΔΑΔ αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του Ρ. Ντεμίρ ότι η προφυλάκισή του διήρκεσε υπερβολικά μεγάλο διάστημα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αμφισβητήσει την μεγάλη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που κινήθηκε εναντίον του με ένδικα μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...