Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν, χιλιάδες παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ

Την επιμονή του στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη επανέλαβε την Κυριακή ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο το οποίο φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, σημειώνοντας ότι πιθανόν να κατασκευαστεί μουσείο.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας», είπε ο κ. Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι’ αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν στο χώρο της Ταξίμ, για έκτη συνεχή ημέρα, με το κλίμα να εμφανίζεται σχετικά ήρεμο, το απόγευμα της Κυριακής. Από το πρωί οι συγκεντρωμένοι καθαρίζουν την πλατεία, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα, για πόσο ακόμη θα παραμείνει ο κόσμος στο χώρο, αλλά και για το αν θα υπάρξει νέα αστυνομική επέμβαση.

Ωστόσο η νύχτα δεν ήταν καθόλου ήρεμη σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης, πέραν της πλατείας Ταξίμ, αλλά και στη Σμύρνη. Σφοδρά επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σημειώνονταν μέχρι το πρωί στην περιοχή Μπεσίκτας της τουρκικής συμπρωτεύουσας. Παρόμοια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο αρχηγός του κεντροαριστερού, κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε σήμερα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για τη δήλωση που είχε κάνει προχτές ότι «αν εσείς συγκεντρώσετε 100 χιλιάδες πρόσωπα, εγώ μπορώ να συγκεντρώσω ένα εκατομμύριο».

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου απάντησε πως «ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να θεωρεί όλους τους διαμαρτυρόμενους ως πολέμιούς του. Δεν θέλουν μήπως ελευθερία οι δικοί του οπαδοί;».

Ως προς την κατάσταση στους δρόμους της Τουρκίας και τα επεισόδια, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, υπάρχει η ανακοίνωση ότι κατά τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 53 πρόσωπα και προσαχθεί 939.

Ωστόσο, τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Άγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη. Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δεν έχει μεταδοθεί στην Τουρκία.

Τη νύχτα προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το δίκτυο CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...