Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τουρκία: SMS από το υπ. Υγείας στο κινητό πατέρα ή συζύγου όταν η γυναίκα είναι έγκυος

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας αποφάσισε να ενημερώνει με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο τον σύζυγο ή τον πατέρα της γυναίκας όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει θετικό.

Πέραν της κατάφωρης παραβίασης του ιατρικού απορρήτου και των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η πρακτική αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τις ίδιες τις γυναίκες, ειδικότερα τις άγαμες, σε μία χώρα όπου το θέμα της εκτός γάμου εγκυμοσύνης παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά ταμπού στη συντηρητική μερίδα της τουρκικής κοινωνίας και αιτία για εγκλήματα τιμής.

Ειδικότερα, στην Τουρκία υιοθετήθηκε πρόσφατα με νόμο ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νόμου, το υπουργείο Υγείας απέστειλε σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια εγκύκλιό με την οποία ζητεί τα στοιχεία των γυναικών των οποίων το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό, συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων επικοινωνίας των οικογενειών τους.

Στην συνέχεια μεταβίβασε τα στοιχεία αυτά στους οικογενειακούς γιατρούς, ζητώντας να ενημερωθούν οι ίδιες, αλλά και οι οικογένειες τους. Στόχος του υπουργείου είναι, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το ίδιο, να προστατευτεί η υγεία της μητέρας και του παιδιού της.

Έτσι πριν από λίγες ημέρες πατέρας άγαμης γυναίκας, προς μεγάλη έκπληξή του, έλαβε στο κινητό του το εξής μήνυμα: «Συγχαρητήρια, το τεστ εγκυμοσύνης που κάνατε βγήκε θετικό. Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον οικογενειακό σας γιατρό».

Η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται τώρα ότι κάνει ένα ακόμη βήμα για να περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών και πως οδηγεί την τουρκική κοινωνία προς μία πιο θεοκρατική και βαθιά συντηρητική αντίληψη, στην οποία ο ρόλος της γυναίκας περιορίζεται σε αυτόν της προστατευόμενης από τον άντρα και η σεξουαλική της ταυτότητα καταργείται.

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η νέα πρακτική έρχεται να εφαρμοστεί τη στιγμή που είναι ακόμη ζωηρές οι αντιδράσεις εντός και εκτός της Τουρκίας για την άλλη ανάλογη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το σύνθημα: «Δικό μου το σώμα, δική μου και η απόφαση».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...