Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δικαίωση Τούρκου δημοσιογράφου που επέκρινε τον Τ. Ερντογάν

Εκδικάζοντας σήμερα την προσφυγή του δημοσιογράφου Ερμπίλ Τουσάλπ, ο οποίος είχε υποχρεωθεί από τα τουρκικά δικαστήρια να καταβάλλει υπέρμετρη αποζημίωση επειδή σε άρθρα του στην εφημερίδα Μπιργκίν είχε επικρίνει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων….

Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον ενάγοντα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Ο Τουσάλπ, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων στην Τουρκία, στα άρθρα που δημοσίευσε στην εφημερίδα Μπιργκίν επέκρινε τον Τούρκο πρωθυπουργό, για τη στάση του στις οικονομικές υποθέσεις της Τουρκίας και για το γεγονός ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική, για την ανέγερση μνημείου της «Ποντιακής Γενοκτονίας» στη Θεσσαλονίκη.
Για την αρθρογραφία του καταδικάσθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση του Τούρκου πρωθυπουργού και υποχρεώθηκε να καταβάλλει αποζημίωση 10.000 τουρκικών λιρών.
Στην απόφαση του το Δικαστήριο έκρινε ότι οι τελικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα τουρκικά δικαστήρια για την επιδίκαση αποζημίωσης στον Τούρκο πρωθυπουργό παραβίασαν το δικαίωμα του δημοσιογράφου στην ελευθερία της έκφρασης.
Το Δικαστήριο συμπέρανε ακόμη ότι ακόμη και αν στα άρθρα του Τουσάλπ περιλαμβάνονταν σκληρές εκφράσεις κατά του Τούρκου Πρωθυπουργού, οι ποινές που του επιβλήθηκαν δεν συνάδουν με αυτά που πρέπει να ισχύουν σε μία δημοκρατική κοινωνία και σημείωσε ότι, τα περιθώρια της κριτικής που ασκείται σε έναν πολιτικό είναι πολύ ευρύτερα από τα αντίστοιχα περιθώρια κριτικής σε ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...