Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με την βουλευτή κουρδικής καταγωγής Λεϊλά Ζάνα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί το Σάββατο με την κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα της αντιπολίτευσης Λεϊλά Ζάνα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια δήλωσης της Ζάνα, την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της να συναντηθεί με τον Ερντογάν για να συζητήσουν τα προβλήματα των Κούρδων της Τουρκίας.

Η Ζάνα εξέπληξε πολλούς λέγοντας ότι εμπιστεύεται τον Ερντογάν και ότι πιστεύει ότι είναι αρκετά ισχυρός για να βρει μια λύση για το κουρδικό ζήτημα.

Η συνάντηση των δύο είναι χωρίς προηγούμενο, δεδομένων των συχνών δημόσιων δηλώσεων της Ζάνα υπέρ της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK και των παραφυάδων του, οι οποίες την είχαν οδηγήσει στο δικαστήριο σε πολλές περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αλλά φυσικά και από την Τουρκία.

Το 1994 η Ζάνα φυλακίστηκε για 15 χρόνια, αφού είχε καταδικαστεί για προδοσία και ως μέλος του PKK.

Αφέθηκε ελεύθερη το 2004, μετά από μια επανάληψη της δίκης της που ακύρωσε την ετυμηγορία του 1994. Στη συνέχεια δικάστηκε και καταδικάστηκε τρεις φορές για τις δημόσιες παρεμβάσεις της υπέρ του PKK, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κλειστεί ξανά στην φυλακή.

Εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2007 και επανεξελέγη το 2011 ανεξάρτητη βουλευτής στο κατοικούμενο κυρίως από Κούρδους Ντιγιάρμπακιρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...