Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Άγκυρα: Η Δαμασκός ήξερε οτι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό

Το μαχητικό που καταρρίφθηκε από τη Συρία βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο όταν χτυπήθηκε, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μετά την κατάρριψη του μαχητικού απο τις συριακές δυνάμεις.


Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το F4 "χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας". Διευκρίνισε πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και "δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας". Ο ίδιος πρόσθεσε πως δοκίμαζε συστήματα ραντάρ και δεν έφερε οπλισμό.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς.

"Θα έπρεπε να γνωρίζουν από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, τα σήμερα και την τροχιά πτήσης", είπε χαρακτηριστικά.

"Όπως και να είναι, διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας", συμπλήρωσε.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ακόμη πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. "Το αεροσκάφος επέστρεφε και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο", επισήμανε.

O τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση, είπε ο Νταβούτογλου. Πρόσθεσε πως ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα κάνει δηλώσει στο κοινοβούλιο της Τρίτη.

Τέλος, ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως θα αναφέρει το επεισόδιο στο ΝΑΤΟ αυτήν την βδομάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...