Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Επέκταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μελετά το ΑΠΘ


Στοιχεία από τη μελέτη που εκπόνησε η Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφορούν την επέκταση και την ανακαίνιση τμήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρουσίασε χτες το βράδυ ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Ελπιδοφόρος, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Καβάλα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι στη μελέτη προβλέπεται η εκ βάθρων ανακατασκευή του αμφιθεάτρου της Σχολής, όπως επίσης και οι κοιτώνες, που θα είναι πλέον ατομικοί. Επίσης, στα σχέδια της μελέτης προβλέπεται η κατασκευή εστιών στον περίβολο του μοναστηριού για τη φιλοξενία των όσων θα φοιτούν στη σχολή όπως επίσης και η ηλεκτρονική σύνδεση της μεγάλης βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, τονίζοντας την παγκοσμιότητα της Σχολής με την επαναλειτουργία της.

Ο κ. Ελπιδοφόρος βρέθηκε στην Καβάλα προσκεκλημένος των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην ομιλία του αναφέρθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το ιστορικό της υπόβαθρο, όπως επίσης και την προσφορά της στην Οικουμενική Εκκλησία και τον ελληνισμό.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1844 μέσα στο μοναστήρι της Χάλκης στο λόφο της Ελπίδας από τον πατριάρχη Γερμανό της 4ο, ενώ το σημερινό κτίριο κτίστηκε το 1896, διότι πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία του ένας σεισμός ισοπέδωσε ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...