Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ανταλλάγματα ζητά ο Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Χάλκης


«Κολλημένος» στην γραμμή της υποτιθέμενης αμοιβαιότητας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζητά ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο κ. Ερντογάν σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία τουρκικά κανάλια τόνισε με έμφαση πως έτοιμος να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάκλης με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα των μουφτήδων στη δυτική Θράκη.

«Στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, όλα τα μέλη θα πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Ομως εξαιτίας της μη λειτουργίας της Σχολής δεν υπάρχουν υπήκοοι. Εγώ είχα πει στον Βαρθολομαίο: "Φέρτε εσείς αρχιερείς από το εξωτερικό κι εμείς να τους δώσουμε υπηκοότητα". Αυτό τους ικανοποίησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ: «Η Μέρκελ όταν ήρθε εδώ περίμενε άλλα πράγματα για τη Θεολογική Σχολή. Τότε της αποκάλυψα πως ο μουφτής στη δυτική Θράκη ακόμα διορίζεται. Η ίδια δήλωσε πως το αγνοούσε αυτό. Κι εγώ τότε της είπα: "Οι δικοί μας μουφτήδες ας έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τον αρχιμουφτή, κανονίστε αυτό κι εγώ θα είμαι έτοιμος να λύσω ταυτόχρονα το ζήτημα της Θεολoγικής Σχολής της Χάλκης"».


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...