Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Τον Ολάντ προσκαλεί η Τουρκία και αποσύρει τις κυρώσεις σε βάρος της Γαλλίας

Πρόσκληση στον Φρανσουά Ολάντ να επισκεφθεί την Τουρκία απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την κατ' ιδίαν συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της διάσκεψης για... την πράσινη ανάπτυξη στο Ρίο. Ο Ολάντ απάντησε πως βλέπει ευνοϊκά μία τέτοια επίσκεψη και εν συνεχεία ανακοινώθηκε πως αίρονται οι τουρκικές κυρώσεις με τις οποίες είχε «απαντήσει» η Άγκυρα στη Γαλλία για τις κινήσεις ποινικοποίησης της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε στο συνομιλητή του πως η τελευταία επίσκεψη προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Τουρκία χρονολογείται πριν από 20 χρόνια, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, προσθέτει το πρακτορείο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στη συνέχεια πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Παρισιού (αναστολή πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας) με φόντο τη διαμάχη για το Αρμενικό «δεν είναι πλέον επίκαιρες» μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ.

«Ο κ. Ερντογάν έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ολάντ [...]. Οι κυρώσεις δεν θα είναι πλέον επίκαιρες λόγω της νέας θέσης της Γαλλίας» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-Turk.

Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, πως θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 5 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...