Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Κλασικά ελληνικά έργα για το τουρκόφωνο κοινό

Eκδοτικός οίκος μετά από 50 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη: ονομάζεται «Ιστός» και εγκαινιάζεται σήμερα! Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που τον ίδρυσαν ως στόχο έχουν την προώθηση κλασικών ελληνικών έργων που αναφέρονται στην ιστορία της Πόλης, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη αστική ζωή.
 
Οπως τονίζουν: «Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε προσβάσιμα στο τουρκόφωνο αναγνωστικό κοινό κλασικά έργα της νεοελληνικής γραμματείας, πρωτογενείς ιστορικές πηγές αλλά και σχετικά ακαδημαϊκά πονήματα».


Ο εκδοτικός οίκος «Ιστός» με έδρα την Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο, αλλά κάνει σήμερα εγκαίνια, στις 18:00, στην Αστική Σχολή Γαλατά (Kemeralti Caddesi No: 49 Karakoy, Istanbul).

Ο οίκος μέσα από τις σειρές Tanikliklar (Μαρτυρίες), Politika Historika (Πολίτικα Ιστορικά) και Elenika (Ελληνική Λογοτεχνία), επιδίδεται στην έκδοση έργων στα ελληνικά, τα τούρκικα, καθώς και σε δίγλωσσες εκδόσεις.

Μέλη της ελληνικής κοινότητας αναφέρθηκαν στο εκδοτικό τους εγχείρημα, τονίζοντας το στόχο που έχουν με την έκδοση των συγκεκριμένων συγγραμμάτων:

«Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε προσβάσιμα στο τουρκόφωνο αναγνωστικό κοινό κλασικά έργα της νεοελληνικής γραμματείας, πρωτογενείς ιστορικές πηγές αλλά και σχετικά ακαδημαϊκά πονήματα. Βασισμένοι στα πνευματικά αποθέματα της Ρωμαίικης κοινότητας, της ευρύτερης Τουρκικής κοινωνίας και των επί μέρους μειονοτικών της ομάδων, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε, μέσω των εκδόσεών μας, το ενδιαφέρον για το μειονοτικό φαινόμενο όπως αυτό βιώνεται στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Ελπίζουμε στην συμβολή σας ως αναγνώστες και ως συγγραφείς στην προσπάθεια μας αυτή».

Μερικά από τα έργα του οίκου «Ιστός»:
- Ασκητική -Salvatores Dei, Nίκος Καζαντζάκης.
- Συνάντηση με το Μυστήριο-Μια σύγχρονη ανάγνωση της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
- Φιλοθέου Πάρεργα, Νικόλαος Μαυροκορδάτος.

Ιδρυτές:
Γιώργος Μπενλισόι, Άννα Μαρία Ασλάνογλου, Μαριλένα Λεάνα, Στέφανος Μπενλίσοϊ, Φώτης Μπενλίσοϊ, Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας, Σετσκίν Ερντί.
Σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση γνωριμίας στην Αστική Σχολή Γαλατά (Kemeralt Caddesi No: 49 Karakoy).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναγνώσματα που διαθέτει ο «Ιστός»:
http://www.istospoli.com/
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...