Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ο Ορχάν Παμούκ έλυσε επιτέλους τη σιωπή του για τα γεγονότα στην Πόλη

Υστερα από έξι ημέρες επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ αποφάσισε να λύσει την σιωπή του και να μιλήσει για τα αιματηρά γεγονότα που συγκλονίζουν τη γενέτειρά του.

Ο Παμούκ ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σιωπή του είχε επικριθεί στην Τουρκία - μάλιστα υπήρξαν αφίσες με το πορτρέτο του και τη λέξη «αγνοείται».

Ωστόσο την Τετάρτη εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, η οποία ξεκινά με μια ανάμνησή του, την οποία αναφέρει και στο βιβλίο του με τίτλο «Κωνσταντινούπολη». Ο Παμούκ αναφέρει ότι στο Νισάντασι όπου μεγάλωσε, υπήρχε μια καρυδιά και κάποια στιγμή η οικογένειά του ξενύχτησε δίπλα από το δέντρο όταν η κοινότητα είχε αποφασίσει να το κόψει.

Για τον συγγραφέα, αυτό ήταν κάτι που ένωσε την οικογένειά του και παραλληλίζοντας το γεγονός αυτό με τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, ανάφερε ότι «η πλατεία Ταξίμ είναι η καρυδιά της Κωνσταντινούπολης και θα πρέπει να προστατευτεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το 1970 συμμετείχε στους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ. «Η κυβέρνηση εφέτος απαγόρευσε τις διαδηλώσεις την Πρωτομαγιά. Από την άλλη πάλι, η κυβέρνηση αποφάσισε και να κάνει εμπορικό κέντρο το πάρκο Γκεζί», έγραψε και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν ρωτήθηκαν, πράγμα που ήταν πολύ λάθος.

«Το να βλέπω ότι ο κόσμος δεν εγκαταλείπει τις μνήμες του και το δικαίωμά του στην πολιτική διαμαρτυρία μου δίνει ελπίδα» ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την ανακοίνωσή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...