Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μεγάλες διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν από την επιστροφή Ερντογάν

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην Τουρκία, με την ένταση να μεταφέρεται στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η τουρκική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που μετείχε σε ευρεία αντικυβερνητική κινητοποίηση στην Αγκυρα.

Χιλιάδες συνδικαλιστές κατέκλυσαν την πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της Αγκυρας, διαδηλώνοντας με αίτημα την παραίτηση του τούρκου Πρωθυπουργού. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας και συνέρρευσαν στην πλατεία Ταξίμ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει την Πέμπτη στη χώρα από την τριήμερη περιοδεία του στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, οι οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος ετοιμάζονται να οργανώσουν μεγάλη τελετή υποδοχής, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για αντισυγκεντρώσεις, εκφράζοντας φόβους για εκτεταμένα επεισόδια.

Τρεις οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, στους τρεις ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών τούρκων διαδηλωτών, καθώς υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακτιβιστής που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι στη διάρκεια συγκρούσεων στην Αγκυρα.

Στην τουρκική πρωτεύουσα έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι η συνάντηση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εν μέσω νέων μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τόσο στην Αγκυρα όσο και στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διήμερη γενική απεργία.

Οι συνομιλίες κατέληξαν σε ναυάγιο και οι διαδηλωτές απέρριψαν ακόμη και τη «συγγνώμη» που είχε ζητήσει για την αστυνομική βία την Τρίτη ο Μπουλέντ Αρίντς.

«Απαιτούμε οι αρχηγοί της αστυνομίας που είναι υπεύθυνοι για τη βία να απολυθούν» δήλωσε εκπρόσωπος των διαδηλωτών προς τους δημοσιογράφους, διαβάζοντας τη λίστα με τα αιτήματά τους, μετά τη συνάντηση με τον Μπουλέντ Αρίντς στην Αγκυρα.

Νωρίτερα ο Αρίντς είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ για να εξετάσουν πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, απόντος και του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Ταξίμ ζήτησε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες των τελευταίων ημερών. «Τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα καθορίσουν τις εξελίξεις από εδώ και πέρα» συμπλήρωσε ο Εγιούπ Μουμτσού, της Ενωσης Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι όλα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιστρέφει στην Τουρκία την Πέμπτη, από την περιοδεία του στις χώρες του Μαγκρέμπ.

Το απόγευμα της Τετάρτης διοργανώθηκε νέα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, αυτή τη φορά οργανωμένη από τα συνδικάτα. Η συγκέντρωση στην πλατεία απ' όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια πριν από μία εβδομάδα, ακολούθησε μεγάλη διαδήλωση συνδικάτων στην Αγκυρα νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης.

Στο μεταξύ η Hurriet ανέβασε τον αριθμό των νεκρών από την περασμένη Πέμπτη που ξεκίνησαν οι ταραχές σε τρεις. Η εφημερίδα επικαλείται την Τουρκική Ιατρική Ενωση και αναφέρει ότι πρόκειται για τον Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός, καθώς είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Σαρισουλούκ είναι ο τρίτος νεκρός των διαδηλώσεων.

Αλλα δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για τον Αμπντουλάχ Κομέρτ, έναν 22χρονο, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού, ο οποίος σκοτώθηκε στην Αντιόχεια στις 3 Ιουνίου στη διάρκεια των συγκρούσεων και τον 20χρονο Μεχμέτ Αβαλίτας ο οποίος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε πορεία στην Αγκυρα.

Παρά τη δημόσια συγγνώμη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, η ένταση παρέμεινε στην Τουρκία και τη νύχτα της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης.

Χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν μόλις έπεσε το σκοτάδι το βράδυ της Τρίτης την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου φώναξαν συνθήματα ζητώντας την αποχώρηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην Αγκυρα.

Με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων του δημοσίου τομέα KESK που κήρυξε από χθες διήμερη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, ενώθηκε σήμερα και η συνομοσπονδία των εργατών συνδικάτων DISK με 420.000 μέλη.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία του τούρκου Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην πόλη Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένας νέος 22 ετών τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης «ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω του twitter, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...