Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Le Monde: Γιατί επαναστατεί η Τουρκία - Η αλαζονεία Ερντογάν

Η εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για «Τουρκική Ανοιξη» -το αντίστοιχο της Αραβικής Ανοιξης- και παρομοιάζει την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα, οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσουν μια αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Τουρκία.

Αφορμή το χτίσιμο ενός τζαμιού στην πλατεία

Ξεκίνησε από μια χούφτα διαδηλωτές που ήθελαν να σώσουν ένα κομμάτι δημόσιου κήπου και μεταμορφώθηκε σε μια τεράστια λαϊκή κινητοποίηση εναντίον της πολιτικής του Πρωθυπουργού ενώ συνοδεύτηκε από υπερβολικά βίαιη καταστολή των επεισοδίων από την αστυνομία.

Από την άκρα αριστερά ως τη δεξιά της πολιτικής σκακιέρας το κίνημα αποκρυσταλλώνει την αντίδραση εναντίον του πολιτικού που μονοπωλεί την εξουσία εδώ και δέκα χρόνια. Οι λαϊκοί αντιδρούν στο γεγονός ότι η θρησκεία εισέρχεται κάθε ημέρα και περισσότερο στο δημόσιο χώρο και ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτό το στοιχείο για να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός κατάφερε να περάσει νόμο για την απαγόρευση του αλκοόλ. Ο Σεβάν Νισανιάν, ένας Αρμένιος διανοούμενος στην Τουρκία καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση για «βλασφημία» εναντίον του Μωάμεθ. Και ο δήμαρχος της Αγκυρας κάλεσε τους πολίτες «να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά αντίστοιχη με τις ηθικές αξίες».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...