Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

 Ιστορική επίσκεψη Κούρδων βουλευτών στον Οτσαλάν

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη βουλευτών του φιλο-κουρδικού κόμματος BDP στον έγκλειστο στο νησί Ιμραλί της θάλασσας του Μαρμαρά, Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο επικεφαλής του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας και η βουλευτής του κόμματος Περβίν Μπουλντάν επισκέφτηκαν το Ιμραλί όπου κρατείται ο Οτσαλάν και τον ενημέρωσαν για την πορεία της αποχώρησης των μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του ηγέτη του PKK και του τουρκικού κράτους. Η πρώτη αυτή φάση συμφωνίας, που εθεωρείτο και η πλέον δύσκολη, ολοκληρώθηκε συνεπώς χωρίς προβλήματα.

Ο Οτσαλάν παρέδωσε στην αποστολή «οδικό χάρτη» σχετικά με τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ειρήνης, αλλά λεπτομέρειες για τον οδικό αυτό χάρτη δεν έχουν γίνει γνωστές.

Σε μήνυμα του Οτσαλάν που ανέγνωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του BDP Σ. Ντεμίρτας, ο αρχηγός του ΡΚΚ υποστηρίζει τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, χαρακτηρίζοντάς τες «σημαντικές», και προειδοποίησε τους «δημοκράτες, επαναστάτες, συμπατριώτες και λοιπούς προοδευτικούς κύκλους να μην επιτρέψουν σε υποστηρικτές του δικτύου Εργκένεκον και ακραίους εθνικιστές να παρεισφρήσουν και να χειραγωγήσουν τις διαδηλώσεις».

Στις προηγούμενες επαφές του BDP με τον Κούρδο ηγέτη στο Ιμραλί συμμετείχε ο βουλευτής Sırrı Süreyya Önder ο οποίος και βρισκόταν την Παρασκευή 31 Μαΐου μεταξύ των διαμαρτυρομένων για τις απόπειρες εκρίζωσης των δένδρων στο πάρκο Γκεζί, απ’ όπου και άρχισε το κύμα διαμαρτυρίας.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν ο Σ. Σ. Όντερ αποκλείσθηκε από την αντιπροσωπεία έπειτα από απαίτηση του τουρκικού κράτους, ο πρόεδρος του BDP απήντησε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία παρέμβαση στην επιλογή των προσώπων που συμμετέχουν οι συναντήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...