Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ο Ερντογάν δέχτηκε να συναντήσει εκπροσώπους των διαδηλωτών, αλλά δεν κάνει πίσω

Η επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην εξομάλυνση της κατάστασης. Μάλλον αντίθετα αποτελέσματα φέρνει η αδιάλλακτη στάση του πρωθυπουργού που είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ως τέλους την κόντρα του με τους διαδηλωτές και δεν σκέφτεται καν το ενδεχόμενο «ήττας».

Αποφασισμένοι, όμως, είναι και οι διαδηλωτές. Ετσι η Τουρκία έζησε άλλη μια επεισοδιακή ημέρα με μεγάλες διαδηλώσεις και πολλά επεισόδια.

Το μοναδικό βήμα προς την εξεύρεση λύσης είναι η προγραμματισμένη για την Τετάρτη (12/06) συνάντηση του Ερντογάν με αντιπροσωπεία των διαμαρτυρώμενων. Η συνάντηση, αυτή, βέβαια, φαίνεται πως δεν θα έχει αποτέλεσμα αν κάποιος από τους δύο υποχωρήσει έστω και λίγο από τη δεδηλωμένη θέση του.

Αν κρίνουμε απ' όσα είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπουλέντ Αρίντς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,ο Ερντογάν δεν πάει στη συνάντηση μ τέτοια διάθεση. Πάει για να παρουσιαστεί ακόμα πιο επιθετικός κι έτοιμος να καταστείλει τις διαδηλώσεις με όλα τα «νόμιμα μέσα». Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε ξανά για βάνδαλους και τρομοκράτες και ετοιμάζει τις δικές του, επίσης «νόμιμες» όπως είπε», διαδηλώσεις. Κοινώς βγάζει κι εκείνος στους δρόμους τους υποστηρικτές του.

«Συνομιλούμε, αλλά δε δεχόμαστε πολιτικά αιτήματα»

«Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν», είπε ο Αριντς και συνέχισε: «Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος». Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Θα δεχθούμε τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και είπαμε ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν δεχόμαστε τα πολιτικά αιτήματα. Ούτε τα περί απομάκρυνσης των υπευθύνων και απελευθέρωσης όσων έχουν προσαχθεί».

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε πως πίσω από τα όσα γίνονται στην χώρα κρύβονται συνωμοσίες από το εξωτερικό και πως το «θέμα ερευνάται».

Βίαιες συγκρούσεις στην Αγκυρα – Πολύς κόσμος στην Κωνσταντινούπολη

Στο μεταξύ, θέατρο βίας έγιναν για ακόμη μία νύχτα οι δρόμοι και οι πλατείες των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας. Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν με δυναμικό τρόπο την παραίτηση του Ερντογάν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με κλομπ, πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού. Με όλα τα διαθέσιμα μέσα οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Η Αγκυρα έγινε και πάλι πεδίο μάχης και στη Λεωφόρο JF Kennedy κοντά στην αμερικανική πρεσβεία διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν άγρια κι ακολούθησε «πόλεμος» με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Το σκηνικό είναι παρόμοιο και στην Κωνσταντινούπολη, όπου νωρίτερα τη Δευτέρα η πλατεία Ταξίμ έζησε άλλη μiα μεγαλειώδη διαδήλωση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ερντογάν έπεσε θύμα της γιγάντωσης της μεσαίας τάξης που ο ίδιος δημιούργησε, η οποία, όμως, δεν μπορεί να δεχθεί την ισλαμοποίηση της δημόσιας ζωής. Στην Τουρκία απαγορεύεται η πώληση και κατανάλωση του αλκοόλ τη νύχτα, έχει ποινικοποιηθεί η μοιχεία, έχει αρθεί η απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους, μέχρι που προωθείται η απαγόρευση του φιλιού δημοσίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...