Το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους ούτε τους γείτονες Τούρκους, οι οποίοι, δημοσίευσαν εκτενή άρθρα, για το φλέγον αυτό ζήτημα.
Χρησιμοποιώντας τη φράση "Ο ελληνικός λαός αγάπησε την ΕΡΤ", μια τουρκική εφημερίδα, συμπυκνώνει τον γενικό ξεσηκωμό στην Ελλάδα για την απόφαση να μπεί λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Ο τουρκικός τύπος δίνει ακόμα μεγαλύτερη έκταση στην απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση Σαμαρά - με διαφωνία των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων - να κλείσει η κρατική ΕΡΤ.
- Η Milliyet γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Σκοτείνιασε η εικόνα της κρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα». Στο δημοσίευμα γράφει ότι, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητά διέξοδο από την οικονομική κρίση, έκλεισε την κρατική τηλεόραση ΕΡΤ, ενώ 2.500 εργαζόμενοι σ’ αυτήν έμειναν άνεργοι.
Τα δύο μεγάλα συνδικάτα της χώρας αποφάσισαν να κάνουν απεργία σήμερα. Εργαζόμενοι, που δε συμμορφώθηκαν με την απόφαση, συνεχίζουν τις εκπομπές μέσω ίντερνετ. Το γεγονός ότι έκλεισε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδας, οδήγησε σε μεγάλες αντιδράσεις. Στάση εργασίας θα γίνει σήμερα και στις πτήσεις.
Στο μεταξύ - συνεχίζει - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, κ. Κεδίκογλου, είπε πως ο νέος θεσμός που θα δημιουργηθεί στη θέση της ΕΡΤ, θ’ αρχίσει να λειτουργεί μέχρι τις 29 Αυγούστου, έχοντας προσωπικό 1000 έως 1200 άτομα και ο θεσμός αυτός θα φέρει την ονομασία «NERIT».
Ο ελληνικός λαός αγάπησε την ΕΡΤ
Η ΕΡΤ είχε αρχίσει τις ραδιοφωνικές εκπομπές το 1930 και στα μέσα του 1960 ξεκίνησε η τηλεόραση. Τονίζεται στο δημοσίευμα ότι ο ελληνικός λαός αγάπησε την ΕΡΤ.
Σε ξεχωριστό δημοσίευμα, με τον τίτλο «Η ΕΕ είπε: δεν υπήρξε δικό μας αίτημα για την ΕΡΤ», γράφει ότι, μετά την απόφαση που ελήφθη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τα βλέμματα στράφηκαν προς την Επιτροπή της ΕΕ, η οποία συνεχώς ζητάει μέτρα λιτότητας.Σημειώνεται δε ότι, ο Όλι Ρεν είπε πως η Επιτροπή δεν υπέβαλε κανένα αίτημα για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
«Σκοτείνιασε η οθόνη»
- Η Sabah για την ΕΡΤ με τον τίτλο «Σκοτείνιασε η οθόνη στη γείτονα». Στην ανταπόκριση γράφει ότι, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, ελήφθη στην Ελλάδα απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα την κυβέρνηση. Οι απολυμένοι από την ΕΡΤ υποστηρίχθηκαν, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία αποφάσισαν για 24ωρη απεργία. Η κυβέρνηση έχει σαν στόχο, στο νέο θεσμό που θα δημιουργήσει, να μειώσει το προσωπικό στα 1300 άτομα και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, εν μέρει, το αίτημα του ΔΝΤ και της ΕΕ που ζητούν να απολυθούν 4.000 υπάλληλοι μέχρι τέλος του μήνα. Η ΕΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι δεν επέδρασε στην απόφαση αυτή της Ελλάδας. Όμως, στην εν λόγω απόφαση, που ελήφθη με την πρωτοπορία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, αντέδρασαν οι δύο άλλοι εταίροι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Έτσι ήρθαν στην ημερήσια διάταξη μήπως και προκληθεί ρήγμα στο συνασπισμό.
Η αντίδραση Παπούλια
- Η Vatan γράφει με τον τίτλο «Σώπασε ο τύπος όταν έκλεισε η ελληνική κρατική τηλεόραση». Στο δημοσίευμα γράφει ότι, συνεχίζεται η κατάληψη των δημοσιογράφων στο κτίριο της ΕΡΤ και προσκείμενες πηγές στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά είπαν ότι στην περίπτωση που δεν επικυρωθεί στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο, αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, και τονίζεται ότι είπε πως και ο ίδιος λυπάται για το γεγονός ότι έκλεισε η κρατική τηλεόραση, αλλά πρόσθεσε πως το Σύνταγμα δεν του δίνει το δικαίωμα παρέμβασης στο θέμα αυτό.
Εξάλλου έγινε γνωστό πως, ο κ. Σαμαράς προέβη σε σφυγμομέτρηση, πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ, και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εξέφρασε άποψη υπέρ του να κλείσει ένας θεσμός, ο οποίος συνεχώς ζημιώνει.
Σημειώνεται πως, το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ( ΑΝΑ-ΜΡΑ) δε δημοσιεύει ειδήσεις και δεν ανανεώνει τις ιστοσελίδες του.
"Ξεσηκώθηκε ο λαός"
- Η Aksam γράφει με τον τίτλο «Ξεσηκωμός των ΜΜΕ στη γειτονική χώρα» και τονίζει ότι, ξεσηκώθηκε ο λαός και η αντιπολίτευση και λένε: είναι απαράδεκτο σε μία δημοκρατία να μην υπάρχει δημόσια τηλεόραση.
Τονίζεται ότι, λόγω του συμβάντος, άρχισαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και δύο συνδικάτα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.Από την άλλη, ένα μέρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ κατέλαβαν το κτίριο και κάνουν, κατά καιρούς, ''πειρατικές'' εκπομπές.
"Καταδίκασε και η Εκκλησία της Ελλάδας"
Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ θα βοηθήσει στην καταβολή μέρους των χρεών. Όμως, η αντιπολίτευση αντιδρά και ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ελλάδας να αποσυρθεί η εν λόγω απόφαση. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι δε θα ψηφίσει αυτόν τον νόμο. Την απόφαση καταδίκασε και η Εκκλησία της Ελλάδας.
- Η Radikal γράφει με τον τίτλο «Σκοτείνιασε η οθόνη και ο λαός ξεσηκώθηκε».
- Η Taraf αναφέρεται στα ίδια με τον τίτλο «Σκοτείνιασε η TRT του γείτονα».
- Η Yeni Safak κάνει αναφορά στο θέμα, με τον τίτλο «Ξεσηκωμός στο γείτονα για την τηλεόραση».
- Η Star γράφει με τον τίτλο «Η οικονομική κρίση επέφερε το τέλος της ΕΡΤ».
thestival.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου