Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νεκρός διαδηλωτής στην Τουρκία

Έχασε τη ζωή του 20χρονος διαδηλωτής, ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για «απάνθρωπη βία».

Νεκρός είναι ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. Ο 20χρονος διαδηλωτής είχε τραυματιστεί βαριά όταν ένας οδηγός αγνόησε τα σήματα και δεν σταμάτησε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση αλληλεγγύης στο πάρκο Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη.

«Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις του τύπου ''κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%''», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση του.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος υποστήριξε ότι με δυσκολία κρατά στο σπίτι του, το 50% του λαού που τον ψήφισε για να μην ξεχυθεί στους δρόμους.

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλοι θάνατοι, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Πάνω από 1480 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στην Κωνσταντινούπολη, με πέντε εξ αυτών να είναι στην εντατική και άλλους δυο σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ηρεμήστε και όλα θα πάνε καλά»

Νωρίτερα, κατά την αναχώρησή του για το Μαρόκο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ερντογάν, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, κατά την τέταρτη ημέρα των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες - όπως υποστήριξε- οργανώνονται από «εξτρεμιστικά στοιχεία» εντός και εκτός της χώρας.

«Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για το Μαρόκο, απ' όπου θα μεταβεί στην Τυνησία και την Αλγερία και θα επιστρέψει στη χώρα του την Πέμπτη.

Στη δήλωση που έκανε στο αεροδρόμιο υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες «είναι έργο εξτρεμιστικών στοιχείων» και έχουν «οργανωθεί από το εσωτερικό και το εξωτερικό».

Σημείωσε επίσης ότι ρόλο έχει παίξει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αυτοί που δεν μπορούν να νικήσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις κάλπες, επιχειρούν να το κάνουν με τέτοιους τρόπους».

Ερωτηθείς σχετικά με τα ξένα ΜΜΕ που έχουν παρουσιάσει την κατάσταση στην Τουρκία ως «τουρκική άνοιξη», ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις σχετικές ειδήσεις «επιπόλαιες» και πρόσθεσε ότι «τις συντάσσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Τουρκία».

Πάνω από 1700 συλλήψεις

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Χθες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, στην πλευρά που είναι κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε. Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν εικόνες από τη συνοικία πνιγμένη σε σύννεφα από χημικά.

Τεμένη, καταστήματα και ένα πανεπιστήμιο μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία προκειμένουν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε τραυματίες. Οι διαδηλωτές έσπασαν πεζοδρόμια για να στήσουν οδοφράγματα και η αστυνομία απάντησε με ρίψεις νερού και δακρυγόνων.

Η τουρκική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα γύρω από το Καμπατάς, στον παραλιακό δρόμο κοντά στο Μπεσίκτας, μαζί με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από πολίτες που χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια διαδηλώνοντας κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε 67 πόλεις της Τουρκίας.

πηγή: ΑΠΕ, Hurriyet Daily News, BBC
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...