Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ερντογάν: «Ηρωικό έπος» από την αστυνομία

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα επικρίνει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει την πεποίθηση ότι η αστυνομία της χώρας του έχει γράψει «ηρωικό έπος» απέναντι στις πολυήμερες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Η τουρκική αστυνομία έγραψε ένα ηρωικό έπος. Οι αστυνομικές μας δυνάμεις πέρασαν με επιτυχία το τεστ της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στην αστυνομική σχολή της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον χωρών της ΕΕ οι οποίες επικρίνουν τη στάση των τουρκικών αρχών, όπως η Γερμανία.

«Η αστυνομία μας είναι θύμα των πυρών και απάντησε με δακρυγόνα και αντλίες νερού. Εάν ανατρέξουν στο κοινοτικό κεκτημένο θα δουν ότι αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα της αστυνομίας, η οποία ενήργησε με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία», είπε ο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Τουρκία, τα οποία άρχισαν στις 31 Μαΐου, έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι (τρεις διαδηλωτές, ένας αστυνομικός). Περίπου 8.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 60 σοβαρά.

Έκθεση της αστυνομίας, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Μιλιέτ, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία. Περίπου 5.000 συνελήφθησαν.

Ο Ερντογάν θα δεχτεί την Τρίτη τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος έχει απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...