Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Μποζντάγ: Εκτός ατζέντας η επαναλειτουργία της Χάλκης

«Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη δυτική Θράκη κατά τη διάρκεια των εορτών του τέλους του Ραμαζανιού, ο κ. Μποζντάγ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στην Κωνσταντινούπολη, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, και στην παντελή έλλειψη μουσουλμανικών τόπων λατρείας, ιδιαίτερα στην Αθήνα, ζήτησε από την Ελλάδα «να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία».

Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα προσευχήθηκαν για τη εορτή του Ραμαζανίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας και σε περισσότερους από 100 χώρους προσευχής. Μουσουλμάνοι από την Μέση Ανατολή, την Αραβία, την Αφρική που ζουν στην Αθήνα και μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, προσευχήθηκαν για να σταματήσει κατ' αρχήν η αιματοχυσία στις ισλαμικές χώρες, με πρώτη την Συρία, καθώς και για να σωθεί η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ενώ επανέλαβαν το αίτημά τους για προσευχή σε πραγματικό τέμενος, γράφει επίσης ο τουρκικός τύπος.

Το πρακτορείο «Ανατολή» μεταδίδει ότι ο κ. Μποζντάγ, ερωτηθείς αν συζήτησε με Έλληνες αξιωματούχους το θέμα κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα, δήλωσε ότι υπάρχουν στην Αθήνα τζαμιά της οθωμανικής περιόδου τα οποία παραμένουν κλειστά και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να ανοίξει ένα τζαμί στην Αθήνα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μετέβη στη δυτική Θράκη για τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη με αφορμή την εορτή του Ραμαζανίου. Τον κ. Μποζντάγ και τη συνοδεία του, που μετέβησαν οδικώς στην Ελλάδα από τη συνοριακή είσοδο Υψάλων, υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της μειονότητας από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...