Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Σεφέρης για τα 120 χρόνια του Ζωγράφειου

Συνέντευξη με τον ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ σ

Από το 1960 που γεννήθηκε και για τα επόμενα είκοσι χρόνια της ζωής του με την οικογένειά του παραθέριζαν κάθε καλοκαίρι στο εξοχικό τους στο Ατάκιοϊ, δίπλα στο Μακροχώρι -εκεί όπου η μητέρα της «Λωξάντρας» την έστελνε να κάνει εξοχή. 


Η μητέρα του Σουλτάνα, δασκάλα και διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο του Τσεγκέλκιοϊ, από όπου και αποφοίτησε. Ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο σημερινός διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου, ενός από τα τρία μοναδικά δευτεροβάθμια ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, είναι σήμερα ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες Ρωμιούς της Πόλης.

- Τα καλοκαίρια στο Ατάκιοϊ;
 
«Δεκαοχτώ καλοκαίρια πέρασα στο Ατάκιοϊ, ήταν το δεύτερο χωριό μου. Οπως στη γενέτειρά μου το Κουσκουντζούκι, ένα γραφικό χωριό του Βοσπόρου, έτσι κι εκεί συνυπήρχαμε αρμονικά όλες οι φυλές της πόλης. Παίζαμε, διασκεδάζαμε, περνούσαμε καλά. 66 δωμάτια μια οικογένεια, πλάι στο χωριό της Λωξάντρας, το Μακροχώρι. Σήμερα τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Μένει όμως ακόμη η φιλία, η νοσταλγία και οι αναμνήσεις».

- Πόσα χρόνια υπηρετείτε στο Ζωγράφειο;
 
«Τριάντα ένα χρόνια πέρασα στο Ζωγράφειο: 6 ως μαθητής, 5 ως καθηγητής και περίπου 20 χρόνια ως διευθυντής. Τα καλύτερά μου χρόνια. Σκοπός μου είναι να προσφέρω το καλύτερο στους μαθητές μου και με τη συμπαράσταση φίλων, αποφοίτων και συναδέλφων, να συνεχίσουμε να δίνουμε το μήνυμα ζωής, ύπαρξης και ελπίδας. Το Ζωγράφειο φέτος συμπληρώνει 120 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς και εύχομαι να διατηρήσει το χαρακτήρα του και να συνεχίσει να προωθεί την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες τής κάθε εποχής».

- Διευθυντής;
 
«Από τις 14 Δεκεμβρίου του 1994».

- Οι μαθητές σήμερα;
 
«Είμαστε σχολείο 40-45 μαθητών».

- Ολα Ελληνάκια;
 
«Τριάντα ένα Ρωμιόπουλα της Πόλης, 6 Ρωμιόπουλα από την Αντιόχεια και 3 από την Ελλάδα. Ολα είναι μαθητές του Ζωγραφείου».

- Οι Ρωμιοί της Πόλης;
 
«Λίγοι αλλά αμέτρητοι».

- Ετοιμάζετε συνέδριο για τον Σεφέρη;
 
«Είναι το τρίτο μαθητικό συνέδριο, με θέμα "Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη". Το πρώτο ήταν αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και το δεύτερο στον Πολίτη στην καταγωγή Κ. Π. Καβάφη. Στο μαθητικό συνέδριο έχουμε την ευχή και τη στήριξη του Παναγιώτατου, του οποίου η αγάπη για τα γράμματα, τις τέχνες και τη νεολαία είναι ανυπολόγιστη».

- Πότε, ποιες οι θεματικές του και ποιος ο σκοπός του;
 
«20-23 Μαρτίου θα ασχοληθούμε με τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή, που γεννήθηκε στη Σμύρνη το1900. Θα ξεναγηθούμε στους τόπους που επισκεπτόταν στα ταξίδια του στην Πόλη: Μονή Χώρας, Μονή Παντοκράτορος, Ρούμελη Χισάρ, θα απαγγείλουμε και θα τραγουδήσουμε Σεφέρη, θα συζητήσουμε για την ποίησή του εν πλω στον Βόσπορο.
Σκοπός αυτού του πρωτότυπου μαθητικού συνεδρίου είναι η συνάντηση των μαθητών με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και με την ομογένεια».

- Ποιοι θα συμμετάσχουν;
 
«Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του καλλιτεχνικού χώρου, μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λευκωσίας, της Πόλης, του Βόλου, των Χανίων, των Ιωαννίνων θα συναντηθούν στη μαγική Πόλη, στην πόλη των πόλεων, όχι μόνο για να ζωντανέψουν το λόγο του ποιητή, αλλά για να ανοίξουν δρόμους, για να συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι με τις γνώσεις τους και κυρίως με την ανοιχτή καρδιά τους θα βοηθήσουν να αναδυθεί η ελπίδα για το αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...