Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

«Σκληρή» η μάχη σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές

Τι δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις


Μια «σκληρή μάχη» για τους δήμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης θα δώσουν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης, καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας Konsensus που δημοσιεύθηκε σήμερα στον τουρκικό Τύπο.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο νυν Δήμαρχος της πόλης Καντίρ Τοπμπάς, με ποσοστό 44,4%. Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουσταφά Σαριγκιούλ ακολουθεί με ποσοστό 40,8%.

Αντίθετα στην Άγκυρα ο υποψήφιος του CHP, ο Μανσούρ Γιαβάς, φέρεται να έχει οριακό προβάδισμα με ποσοστό 44,4%, έναντι του νυν Δημάρχου και υποψηφίου του AKP, Μελίχ Γκιοκτσέκ (42,6%).

Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας A&G, φέρει το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό από 43% έως 45%, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ 26% και 27%, το MHP μεταξύ 14% και 16% και το BDP από 8% ως 11%.

Ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Μιλιέτ, Μεχμέτ Τεζκάν υποστηρίζει ότι «κανείς δεν έχει αμφιβολίες ότι το AKP θα επικρατήσει στις εκλογές της 30ής Μαρτίου» και σχολιάζει ότι δεν αναμένει δραματική πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος, παρά τις κατηγορίες για διαφορά και δωροδοκία και τις διαρροές ηχογραφημένων συνομιλιών σε καθημερινή βάση.

Το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 35% των ψήφων στις προσεχείς εκλογές, προέβλεψε ο Τεζκάν.

«Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι το κυβερνητικό Κόμμα έχει δημιουργήσει μια πιστή βάση που δεν αντιμετωπίζει τις εκλογές ως ανταγωνισμό μεταξύ προγραμμάτων, αλλά βλέπει τις εκλογές σαν μια διαδικασία επιβίωσης και διατήρησης των κεκτημένων που απέκτησε με την άνοδο του AKP στην εξουσία», υποστήριξε ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στην Άγκυρα Ντογού Εργκίλ.

«Η υπόθεση ότι είναι οπαδοί του κόμματος στην εξουσία (και) θα εγκαταλείψουν το σκάφος μόλις η οικονομική κρίση θα απειλήσει την κυβέρνηση, δεν ισχύει», πρόσθεσε.

«Αυτό που βλέπουμε δεν είναι σκηνές από μια κανονική εκλογική αναμέτρηση αλλά είναι μάλλον ένας πόλεμος επιβίωσης», κατέληξε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...